Dacă preferi gustul dulce-acrişor, este bine să ai un anume fruct în casă, indiferent de anotimp! Studiile au demonstrat că este unul dintre cele mai darnice fructe în ceea ce privește bogăţia de substanţe nutritive conținute. Nu este vorba despre măr, însă, la fel ca acesta, gustul său acru se armonizează cu diferite produse din carne, verdeață, legume și brânzeturi. Practic, fructul-minune nu doar că este esențial pentru organism, dar este și bun în multe rețete culinare.
În ciuda aspectului său „păros”, fructul la care facem referire în acest articol este considerat un ingredient universal, care se mulează perfect în diferite produse din carne, brânzeturi sau verdețuri. Pus în salatele de fructe, devine un adevărat aliat al unei sănătăți de fier. Te-ai prins despre ce fruct este vorba?
Ei bine, un dar al naturii, de care toată lumea ar trebui să profite, este kiwi. Sărac în calorii, dar extrem de suculent și nutritiv, acest fruct cu coajă maronie și pulpă verde este lăudat de toți nutriționiștii.
„Trebuie precizat că fructul de kiwi conţine de 17 ori multă vitamina C, de 6 ori mai mult magneziu, de 2 ori mai mult fier decât mărul şi, de asemenea, conţine la 100 g de pulpă – 3,4 g fibre, mai mult decât merele şi prunele. Pe acest considerent, fructul de kiwi se recomandă în orice dietă şi mai ales ajută la prevenţia constipaţiei. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de constipaţie cronică, fructul de kiwi poate duce chiar la diaree, ca efect al cantităţii crescute de fibre pe care le conţine”, a declarat Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, pentru Antena 3.
Totuși, mare atenție la cantitate! Ca orice fruct, glucidele din structura lui pot cauza mărirea colesterolului.
„Trebuie subliniat că şi la fructe, oricât ar fi ele de sănătoase, cantitatea de glucide sau carbohidraţi din structura lor este foarte importantă. Dacă facem exces de fructe, ne putem trezi pe termen lung cu un colesterol crescut, în special cu trigliceridele, şi chiar cu glicemia mai crescută. Un fruct de kiwi de 100 g conţine aproximativ 12 g de glucide sau carbohidraţi, ceea ce îl încadrează la un indice glicemic mic”, a mai explicat medicul român.
Un fruct de kiwi are doar 34 de calorii, putând fi mâncat fără nicio remuşcare pe post de gustare între mese. Sau îl poți încorpora în rețete delicioase, cum ar fi salate cu verdeață, creveți, fasole sparanghel, măsline și ulei de măsline.
Pentru această salată cu kiwi, ai nevoie de următoarele ingrediente: 2 kiwi, 100g sparanghel (congelat), 150g creveți, 2 castraveți, 50g măsline, 1 cățel de usturoi, 5 frunze de salată verde, 1 ceapă verde, 1 legătură de mărar. Ca dressing: suc de lămâie, ulei de măsline, piper și sare.
Fierbe sparanghelul și creveții. Curăță fructele de mare și pune-le într-un bol. Rupe cu mâna salata verde (păstrează câteva frunze) și pune-o peste primele două ingrediente. Taie feliile de castraveții, kiwi, mărarul și ceapa verde, adaugă-le în castron. Apoi, amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, piperul și sarea. Omogenizează toate ingredientele, stropește cu dressing și amestecă din nou. Așază frunzele de salată păstrate deasupra și aste este tot.