22 iul. 2019 | 07:30

Acest lac roz îți taie respirația: care este explicația culorii neobișnuite pe care o are apa

Știri generale
Acest lac roz îți taie respirația: care este explicația culorii neobișnuite pe care o are apa

Australia este gazda multor animale ciudate, dar a devenit o destinație turistică fascinantă și datorită minunilor naturale precum un lac roz incredibil.

În imaginea de mai sus se poate vedea lacul Hillier din Australia. Acest este un cop de apă cât se poate de natural, chiar dacă acea culoare de gumă mestecat pare să fie rezultatul unui grad semnificativ de poluare. Motivul din spatele culorii neobișnuite este însă unul mult mai logic.

Lacul roz are o lungime de aproximativ 600 de metri, motiv pentru care, nu are șanse să te impresioneze prin dimensiunea sa fabuloasă și nici prin vietățile diverse care trăiesc în interiorul său. Întreaga fascinație a oamenilor care își doresc să-l vadă de aproape pleacă de la culoarea aparent absurdă.

Impactul vizual este amplificat și de apropierea de ocean. Lacul este separat de oceanul Pacific de un corp subțire de pădure și, cel mai bine, ar fi să te bucuri de el de deasupra. Din acest motiv, sunt organizate excursii în zonă cu elicopterul.

Motivul culorii sale nu este încă foarte bine înțeles de oamenii de știință, dar nuanța de roz sa a fost atestată documentar pentru prima oară în 1802 de către navigatorul și cartograful Matthew Flinders. O posibilă explicație ar putea consta în prezența micro-algei Dunaliella Salina. Aceasta produce caroten, același pigment și colorant natural pe care îl găsești în morcovi. Din acest motiv, în funcție de unghi și de reflexia soarelui, s-ar putea ca nuanța de roz să pară mai apropiată de portocaliu. O altă explicație ar putea fi prezența în apă a unei bacterii halofile, generată de cantitățile mari de sale. O reacție între sarea naturală din apă și bicarbonatul de sodiu ar putea fi, de asemenea, o cauză.

Lacul roz se găsește pe coasta de vest a Australiei în Middle Islands. Este înconjurat de eucalipt și nu este periculos pentru oameni. În teorie, ai putea să înoți în el fără consecințe negative, dar, din păcate, accesul în apă este restricționat.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Veste de groază pentru români. Sărăcia bate la ușă în 2025
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro