Când ne gândim la alternative naturale de curățare, oțetul și bicarbonatul de sodiu sunt primele opțiuni care ne vin în minte. Deși fără dubii sunt eficiente, există și alți doi agenți de curățare folositori pe care cu siguranță îi aveți în bucătărie: sare și lămâie. Sarea este incredibil de ieftină și versatilă și, dacă se întâmplă să găsiți și o lămâie în coșul cu fructe, veți fi clar ușurați de problema vaselor murdare. Această variantă vă va ajuta să vă mențineți casa curată în mod natural și, de asemenea, cu miros extraordinar.
Fie că este vorba despre o tigaie din inox, din aluminiu dur, teflonată sau cu strat ceramic, sarea și zeama de lămâie nu o vor strica, așa că merită să încercați acest truc. Acoperă zona arsă a oalei cu sare grunjoasă, apoi taie o lămâie în două și stoarce-o peste sare. Va rezulta un amestec de consistența unei paste.
Folosește buretele pentru a freca porțiunea arsă. În cazul în care unele pete sunt foarte rezistente, lasă amestecul de sare și zeamă de lămâie să acționeze timp de două ore. Acizii din fruct vor dizolva grăsimile arse sau întărite. În final, clătește bine și tigaia e ca nouă.
Poți face această operațiune și cu zahăr cubic. Ia tigaia arsă și umezește-o, apoi freacă părțile arse cu cuburi de zahăr până când se desprinde murdăria. Ai grijă să nu pui prea multă apă în tigaie, altminteri zahărul se va topi și nu te vei mai putea folosi de el așa cum trebuie. Dată tigaia este doar umezită, cuburile de zahăr vor funcționa ca un abraziv eficient.
De asemenea, dacă nu găsești lămâie în casă, poți curăța murdăria și doar cu sare. Umple tigaia arsă cu apă și adaugă trei linguri de sare. Amestecă, lasă să se înmoaie timp de 10 minute, apoi pune-o la fiert pentru un sfert de oră. Dacă unele pete încă îți dau bătăi de cap, lasă puțină apă în tigaie, apoi adaugă încă două linguri de sare. Ultimul pas este să cureți ușor arsurile cu buretele de vase.