Punem pariu că nu te-ai fi gândit niciodată la trucul ăsta. Ce se întâmplă dacă pui oțet pe o felie de pepene și-l lasă să se odihnească timp de câteva minute. Rezultatele se văd imediat. Despre ce este vorba, de fapt.
Vara este sezonul pepenilor. Fie că vorbim de o felie gustoasă de pepene galben sau una răcoritoare de pepene roșu, acest fruct exotic este preferatul românilor în sezonul estival. Oricât de ridicate ar fi temperaturile, câteva bucăți de pepene îți vor potoli setea și te vei bucura și de un desert pe măsură.
Cu toate acestea, provocarea de a nimeri un pepene copt și dulce este prezentă în mințile noastre de fiecare dată când mergem la piață sau la alimentară. Așadar, gospodinele au dezvăluit cele mai tari trucuri cu ajutorul cărora îți poți da seama dacă fructul ales de tine este copt sau nu.
Știm că pare destul de excentric, dar specialiștii în gastronomie ne asigură că acest truc are rezultate favorabile. Ce trebuie să faci pentru a verifica dacă pepenele cumărat de tine a fost sau nu injectat cu anumiți coloranți?
Simplu. Taie un cubuleț de pepene din mijlocul fructului și pune-l într-un pahar în care ai turnat apă și o lingură de oțet. Dacă apa se va colora, atunci pepenele nu este proaspăt și a fost tratat cu diverși coloranți pentru a părea copt.
De asemenea, gospodinele spun că îți poți da seama dacă pepenele a fost copt natural în funcție de culoarea semințelor. Dacă acestea sunt majoritar negre și doar câteva albe, atunci fructul este bun de consumat. Dacă pepenele are mai multe semințe albe și poți observa fisuri în miez, fructul a fost tratat artificial.
Alte trucuri interesante pentru a verifica pepenele înainte de a-l cumpăra se referă la coaja fructului. Coaja unui pepene copt și dulce trebuie să fie verde, fermă și tare, însă nu mată sau foarte închisă.
De asemenea, în cazul în care codița pepenelui este uscată, acesta este un semn că fructul a fost depozitat pentru mult prea mult timp și nu mai este proaspăt.
Un alt secret constă în strângerea pepenelui. Atunci când strângi coaja fructului, dacă nu pârâie și scoatel sunetul specific atunci pepenele mai trebuie lăsat la copt. Atenție, pepeneii copți au o pată galbenă, nu albă, indicând locul unde a fost ferit de soare. În cazul în care ai găsit un pepene cu pată galbenă, fii sigur că fructul este dulce, zemos și copt.