Care este secretul uriaș al cultivatorilor de pepeni? Fermierii au un pont pentru creșterea fructelor verii fără sâmburi. Cum fac acest lucru și cum reușesc să pună pe tarabe fructul preferat al tuturor fără sâmburi? Unii dintre ei nu sunt de acord cu această practică. Specialiștii vin cu mai multe detalii despre soiul care a uimit pe mulți.
Pepenele este fructul preferat al tuturor în sezonul cald. Acesta poate fi consumat în multe moduri, dar în special ca atare. Unii dintre români îl mănâncă alături de pâine, brânză, alții cu miere sau scorțișoară. O mică problemă o creează chiar sâmburii care ne împiedică să-l mâncăm pe cât de rapid am vrea.
Asta nu mai este un impediment pentru cei care au piețe unde fermierii aduc pepeni fără sâmburi. Compania Syngenta aducea în anul 2013 hibridul de pepene Fascination care dacă ajunge la maturitate nu mai are semințe în pulpă.
Cu toate că pare o afacere profitabilă, fermierii nu s-au îngrămădit să cultive sau să cumpere acest tip de harbuz. Motivul? Un număr foarte mare din ei consideră că acest hibrid este, de fapt, un organism modificat foarte mult genetic.
Specialiștii companiei Syngenta susțin că nu este deloc adevărat. Potrivit specialiștilor, în Israel se consumă și cultivă numai acest soi de pepene, astfel argumentând că dacă erau motive îngrijorătoare nu se mai întâmpla acest lucru.
Expertul care este responsabil de portofoliul de curcubitacee al companiei a venit cu mai multe detalii pentru a infirma spusele multor fermieri care nu cultivă acest pepene din cauza menționată.
“Europa de sud-est include 16 țări și pentru toate aceste țări, cultura de pepeni reprezintă una dintre cele mai importante culturi. Practic, peste tot aici veți găsi culturi de pepeni. Se cultivă lubenițe pe scară mare în state începând din Israel, Turcia, Grecia, România, Bulgaria sau Ungaria.
Aici pepenele are clima ideală și crește fără probleme, iar Israel este acum singura țară care cultivă doar pepeni fără semințe în pulpă. Toate celelate țări cultivă 80-90% pepeni cu semințe și doar 10-20% pepeni fără semințe, această pondere în producția de pepeni depinzând mai ales de cererea manifestată pe piața locală”
Yorgos Kontosfyris (Sursa: agrointel.ro)