Un bărbat pasionat de grădinărit a pus drojdie cu apă și zahăr la rădăcina plantelor. Ce s-a întâmplat în doar 5 zile l-a uimit total, iar trucul a devenit viral în toată lumea.
Este cunoscut faptul că îngrăşămintele ajută plantele să crească mai puternice şi mai frumoase. Puţini sunt, însă, cei care ştiu că cele naturale sunt şi cele mai indicate. Un bărbat pasionat de grădinărit a dorit să apeleze la un fertilizator fără substanţe chimice, motiv pentru care pus drojdie cu apă și zahăr la rădăcina plantelor.
După doar cinci zile, a observat ceva uimitor: rădăcina butaşilor a crescut mult mai repede decât în mod normal. Motivul?! Drojdia este, de fapt, un grup de ciuperci unicelulare care oferă plantelor vitaminele B necesare, tiamină, potasiu, azot şi auxine. Acestea stimulează înrădăcinarea butaşilor în doar câteva zile, iar în cazul florilor mature acestea vor creşte mai repede şi mai frumoase.
De asemenea, vor fi mai rezistente la boli şi mai tolerante la caracteristicile climatice: lipsa iluminatului în timpul iernii sau temperaturile mai scăzute.
Trebuie, însă, să aveţi grijă ca drojdia folosită să nu fie expirată, iar fertilizarea să nu fie făcută prea des: aproximativ trei fertilizări pe sezon. Pentru înrădăcinarea butaşilor, aceştia se ţin în soluţia de drojdie timp de 24 de ore, apoi se pun într-un recipient umplut pe jumătate cu apă caldă.
O primă variantă este să amestecaţi un gram de drojdie uscată cu un litru de apă caldă şi o linguriţă de zahăr. Această soluţie se lasă la infuzat timp de două zile, apoi se poate folosi diluata 1:5. Asta înseamnă că la 5 litri de apă se pune un litru de infuzie. Udaţi plantele de două-trei ori pe sezon.
Un lucru important de precizat este faptul că soluţia trebuie păstrată într-un loc călduros, nu la rece. Asta pentru că drojdia este activă doar la cald.
O altă soluţie naturală pentru a fertiliza plantele este cea făcută dintr-un litru de apă cu 50 de grame de drojdie proaspătă şi 2 linguri de zahăr. Se lasa cel puţin o zi, apoi se diluează 1:5 pentru a putea fi folosită.
Aşadar, dacă doreşti un îngrăşământ natural şi foarte ieftin ţine cont de reţetele de mai sus. Conform specialiştilor, drojdia poate fi utilizată pentru aproape toate tipurile de plante (flori de balcon, legume, plante de grădină), indiferent de locul în care sunt cultivate. Nimic mai simplu, nu-i aşa?!