Poate nu multe gospodine știu asta, dar e bine să pui puțin bicarbonat de sodiu în borcarele cu murături. Ce se întâmplă dacă faci asta? Nu te-ai fi așteptat la efectul văzut!
Bicarbonatul de sodiu nu lipsește din nicio gospodărie. Acesta s-a demonstrat a fi foarte util în curățenia prin casă, dar și în mai multe locuri. Deși puțini ar crede, are un efect aparte și atunci când vine vorba despre gătit, mai ales în rețetele de legume pe care le lași la fermentat peste toamnă. Majoritatea gospodinelor sunt familiarizate cu proprietățile acestui produs care e ieftin, rapid și te ajută la foarte multe lucruri prin casă, dar nu știau asta. E bine ca după ce cureți recipientele în care pui murăturile să presari puțin bicarbonat de sodiu înainte de a pune legumele dorite la murat. „Nu trebuie să uitați că vasul este esențial pentru ca varza să iasă cum trebuie, caci va sta acolo luni bune. Eu recomand să se foloseasca o soluție de apă fierbinte și bicarbonat de sodiu”, a spus Gina Bradea, cunoscută pentru retețele culinare publicate pe bloggul ei.
Acesta curăță borcanul și e benefic astfel până și la gustul care nu va prinde alt iz.
Ingrediente pentru castraveții murați:
două kilograme de castraveți
puțin mărar
o frunză de hrean
patru căței de usturoi
5 boabe de piper
5 boabe de muștar
100 de grame de sare
un litru de apă
Mod de preparare:
Se spală castraveții și mărarul, după care se așează, la fundul borcanului frunza de hrean, mărarul, boabele de muștar și apoi usturoiul. Deasupra se pun castraveții iar apoi se pune apa pe foc și se adaugă sarea. Se ia saramura de pe foc și se toarnă peste castraveți și restul ingredientelor din borcan. Se lasă castraveții să fermenteze timp de cinci zile, până se va crea un strat alb de la saramură. După cinci zile, se scoate saramura din borcane și se adaugă apă rece peste. Se închide cu un capac metalic și se agită bine borcanul. (Sursa: impact.ro)
„Acidul lactic produs de către aceste bacterii este un conservant natural care inhibă dezvoltarea bacteriilor de putrefacție și a altor microorganisme aeorobe patogene, precum mucegaiul. O activitate microbiană similară este întâlnită și într-un intestin subțire sănătos, bacteriile îndeplinind aceeași funcție atât în intestin, cât și în borcan. În schimb sarea creează un mediu selectiv, reducând tipul de bacterii care se pot dezvolta și oferind bacteriilor producătoare de acid lactic un avantaj competitiv. De asemenea sarea extinde potențialul unei conservări pe termen lung, încetinind fermentarea și activitatea enzimelor care digeră pectină”, arată fermierulargeșean.ro.