Bicarbonatul de sodiu a fost prezentat ca un fungicid eficient și sigur pentru tratarea otrăvii și a altor boli fungice. Este bicarbonatul de sodiu bun pentru plante? Cu siguranță nu pare să facă niciun rău, dar nu este nici leacul miraculos pentru acei trandafiri asediați de mucegai. Substanța ca fungicid pare să diminueze efectele bolilor fungice asupra plantelor ornamentale și legumicole comune. Studiile recente confundă eficiența utilizării acestui element casnic comun. Compoziția pare să prevină unele explozii de spori fungici, dar nu ucide sporii.
Au fost efectuate numeroase teste pentru a studia efectele spray-urilor cu bicarbonat de sodiu asupra plantelor. Organizația ATTRA, care ajută cultivatorii din mediul rural și agricol cu probleme comune de producție și cu informații despre plante, a publicat o serie de rezultate ale unor teste efectuate în întreaga lume.
În general, bicarbonatul de sodiu pe plante a avut un efect benefic în reducerea sporilor fungici. Cu toate acestea, au fost exprimate unele îngrijorări cu privire la bicarbonatul de sodiu în grădini din cauza primei părți a compusului. Sodiul poate arde frunzele, rădăcinile și alte părți ale plantelor.
De asemenea, acesta poate rămâne în sol și poate afecta plantele ulterioare. Totuși, nu s-a constatat nicio acumulare gravă, ulterior substanța a fost catalogată ca fiind sigur pentru plantele comestibile.
Cea mai bună concentrație de bicarbonat de sodiu este o soluție de unu la sută. Restul soluției poate fi apă, dar acoperirea frunzelor și tulpinilor este mai bună dacă în amestec se adaugă puțin ulei horticol sau săpun.
Bicarbonatul de sodiu ca fungicid acționează prin perturbarea echilibrului ionic din celulele fungice, ceea ce le face să se prăbușească. Cel mai mare pericol în utilizarea bicarbonatului de sodiu pe plante este potențialul de arsură foliară.
Aceasta apare sub forma unor pete maronii sau galbene la capătul frunzelor și poate fi minimizată prin diluarea temeinică a produsului.
O soluție de 1 linguriță (5 ml.) de bicarbonat de sodiu la 4 litri de apă reduce cazurile de arsuri ale frunzelor. Adăugați 1 linguriță (5 ml.) de ulei de dormit și ½ linguriță (2,5 ml.) de săpun de vase sau săpun horticol ca agent tensioactiv pentru a ajuta amestecul să se lipească.
Rețineți că soluția este solubilă în apă, așa că aplicați-o într-o zi uscată și înnorată pentru cele mai bune rezultate. În timp ce unele teste și cercetări științifice atenuează eficacitatea bicarbonatului de sodiu împotriva bolilor fungice, acesta nu va afecta planta și are beneficii pe termen scurt.
Citește și: Cum poți utiliza bicarbonatul de sodiu pentru plantele din apartament. Ce beneficii aduce
Trebuie menționat că, ori de câte ori folosiți un mix făcut în casă, ar trebui întotdeauna să îl testați mai întâi pe o mică porțiune din plantă pentru a vă asigura că nu va dăuna plantei. Evitați să folosiți orice săpunuri sau detergenți pe bază de înălbitor pe plante. Acest lucru poate fi dăunător pentru ele.
În plus, este important ca acest amestec de casă să nu fie aplicat niciodată pe vreo plantă într-o zi fierbinte sau cu soare puternic, deoarece acest lucru va duce rapid la arderea plantei și la moartea ei definitivă.