28 oct. 2021 | 12:58

A murit Pavel Coruț, marele scriitor și colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române

News
A murit Pavel Coruț, marele scriitor și colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române
Pavel Coruț, de la contrainformații la autor de romane

Pentru generațiile de dinainte de 1989 numele de Pavel Coruț este sinonim cu romane, precum Quinta spartă” sau„Fulgerul albastru”. A fost un prolific scriitor, dar și fost ofițer de informații și contrainformații MApN. Pavel Coruț a fost un jurnalist consecenvent și autor a peste 170 de romane.

Pavel Coruț, de la contrainformații la autor de romane

Născut în 1949, în județul Iași, Pavel Coruț a fost cunoscut pentru activitatea sa de ofițer de informații și contrainformații român. A ajuns până la gradul de colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990.

În același an Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci, decide trecerea lui Pavel Coruț în rezervă. După retragerea din activitatea militară, debutează ca jurnalist, preluând unul din numele personajelor din cărțile sale, pseudonimul de Paul Cernescu.

„ Am plecat din Moldova la 15 ani cu gândul să cuceresc lumea. Iniţial, am absolvit Institutul de Marină (Băsescu a absolvit la 6 ani după mine), apoi am urmat Facultatea de Drept.

Între 1980 şi 1990 am fost şeful contraspionajului din Direcţia Informativă a Armatei (DIA), având sarcina culegerii de informaţii de la cetăţenii străini.

Am fost şi translatorul de engleză al ministrului apărării Vasile Milea. Am ajuns până la gradul de locotenent-colonel. În vara lui 1990 mi-am făcut cererea de trecere în rezervă…”, povestea Pavel Coruț despre cariera sa.

„Pe 15 decembrie 1990 am trecut în rezervă, în primul rând ca să pot să devin ziarist”

Numele de Paul Cernescu apare în seria de romane Octogon, o serie de succes de altfel. Din 1992 Pavel Coruț începe să scrie romane de ficțiune, dar multe dintre ele bazate pe experiențele sale din perioada activării în cadrul serviciului de contrainformații militare.

Debutează cu romanul din 1992 „Quinta spartă”, prima ediție a unei serii formată din peste 100 de volume. Seria este o operă care, potrivit autorului său, s-a vândut doar în „peste 310.000 de exemplare”.

„Am lucrat la „Telegraf“, la „Naţiunea“ lui Iosif Constantin Drăgan şi, mai multă vreme, la „Expres Magazin“, din primăvara lui 1991 până în aprilie 1992. În plus, eram foarte interesat în domeniile psihologiei de vârf şi ale paranormalului (înainte de Revoluţie avusesem acces la studii americane, ruseşti şi chinezeşti).

Obsesia mea este instruirea creatorilor români, dezvoltarea spiritului creator la români. Aşa că prima carte pe care am publicat-o a fost „Arta succesului“, pe 25 aprilie 1992, care însă nu s-a bucurat de… succes. Mi-am dat seama că, în acei ani, românii nu erau interesaţi de „arta succesului“; prea mult timp am practicat „arta ratării“.

A trebuit să încep cu altceva, care prindea mai bine, şi am debutat cu colecţia de aventuri „Octogon“. Prima carte, „Quinta spartă“, a apărut în decembrie 1992. Acum colecţia a ajuns la numărul 90, pregătesc numărul 91.”, declara celebrul romancier.

Pavel Coruț a încetat din viață!

Pavel Coruț este printre puținii autori care au făcut obiectul retipăririlor postcomuniste. Romanele sale combină tropiile predominante ale literaturii de spionaj cu accente Science Fiction.

Toată opera sa are ca punct culminant seria de teorii ale conspirației ciudate care implică o agenție de informații românească fictivă numită „Octogon”. În toată existența sa, Pavel Coruț a scris nu mai puțin de 170 de volume, toate vândute în zeci de mii de exemplare.

Conform informațiilor publicate de jurnalistul Cătălin Chelaru, celebrul romancier Pavel Coruț a încetat din viață în această dimineață, la vârsta de 72 ani. Nu se știu cauzele decesului fostului ofțier de informații și romancier.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro