Cumpărarea unui ciucure de banane duce adesea la o cursă contra cronometru. Câte poți mânca înainte ca restul să devină prea maro, moale și de-a dreptul dezgustător? Ceea ce mulți iubitori de fructe nu știu este că pot încetini procesul de coacere cu un truc genial. Data viitoare când iei de la supermarket o grămadă de banane, fă asta.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să te enervezi din cauza bananelor care se strică repede în frigider? După câteva zile de stat la rece, pe fructe încep să apară pete maro, iar gustul devine prea dulce. Ca să nu mai spunem de consistența lor (devin moi). Ei bine, dacă vrei ca gustarea ta preferată să reziste mai mult, să nu se coacă și să nu se strice repede, poți apela la o metodă foarte simplă, dar eficientă.
Nu este nimic mai rău decât să aduci acasă o grămadă de banane de la magazin doar pentru a constata, câteva zile mai târziu, că trebuie aruncate la gunoi deoarece s-au stricat. După următoarea sesiune de shopping, procedează așa: ia folie alimentară și învelește bananele în ea. În felul acesta, fructele tale preferate se vor coace mai încet și nu se vor strica atât de repede. Secretul este că folia de plastic ajută la reținerea gazului etilenă, pe care bananele îl produc când se coc. Fără acest înveliș protector, substanța se răspândește în alte părți ale fructului, ajutându-l să se înnegrească mai repede.
Așadar, prinzi gazul pentru a-l împiedica să accelereze procesul de coacere al bananelor. Cinci zile mai târziu, bananele fără folie de plastic vor arăta mai coapte decât cele împachetate cu plastic. Fructele ambalate individual s-au maturizat puțin mai lent.
Multă lume obișnuiește să lase ciucurele de banane într-un bol sau frigider, fără să separe fructele. Când acestea sunt conectate prin tulpina lor, bananele mai coapte își vor răspândi gazul etilenă către celelalte. O banană foarte coaptă va strica grămada. Această metodă nu vă va opri complet coacerea bananelor, dar va încetini procesul și, probabil, va salva multe din ele să nu ajungă la gunoi.
Bananele coapte se alterează în două-trei zile. Dar dacă vrei să rămână proaspete mai mult timp, este suficient să le înfășori în folie alimentară. După cinci zile, vei avea fructe cu un aspect plăcut și gust delicios, fără pete maro pe ele.