Ca în orice domeniu de activitate, și în HoReCa din România sunt acordate premii pe baza unor criterii riguroase, atât unor locații, cât și celor care le dețin, precum și uni părți a angajaților, în general cei care lucrează ca Chef sau bucătari. În urmă cu câteva zile au avut loc la București a cincea ediție a ”Romanian Hospitality Awards”, unde a fost desemnat cel mai bun restaurant din România în 2023. Citește mai departe, și vezi cine este cel mai bun bucătar român în acest an.
Perstigioasa gală, ținută sub Înalt Patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, a avut loc pe data de 18 octombrie, într-un cadru select, la Ateneul Român.
Vezi și: HoReCa, rugăminte disperată către Guvern
Conform organizatorilor, au fost peste 760 de participanți la gala care onorează cele mai bune restaurante din România și pe cei mai buni bucătari ai anului 2023.
În cadrul galei s-au acordat premii importante în HoReCa din România, printre care și ”Cel mai bun restaurant din România”, ”Cel mai bun antreprenor”, ”Cea mai bună cafenea” și ”Cel mai bun hotel”.
Unul din momentele importante ale galei ”Romanian Hospitality Awards”a fost și discursul Alteței Sa Regală Principele Radu, în care a vorbit de modul cum ospitalitatea reprezintă, în esență, modul în care Casa Regală a României se exprimă în societatea românească a acestui moment:
”O mare parte a felului în care Coroana se exprimă spre societate este cea a ospitalității. De aceea înțelegem, poate mai bine ca oricine, cât de complicat este ceea ce faceți dumneavoastră, pentru că, la rândul nostru, servim această profesie, indirect, în fiecare zi. (…) Înaltul Patronaj nu impune nicio constrângere.” a declarat Alteța Sa Regală Principele Radu.
În cadrul aceluiași discrus în fața celor peste 760 de participanți, Principele Radu a mai adus în discuție și industria HoReCa din Republica Moldova și posibilitatea ca organizatorii galei să extindă premiile și pentru cei care activează în acest domeniu, dincolo de Prut:
”Aș vrea doar să fac o propunere gazdelor noastre. Poate că, în anii următori, o să aveți suficientă forță și dorință de a alătura familiei ospitalității românești și pe cei din Republica Moldova. Este o țară care, la configurația ei actuală, nu va avea niciodată posibilitatea să facă ceea ce faceți dumneavoastră și pe ei nu îi deosebește de noi nimic.
Nici nu îi separă de noi nimic, în realitate, decât în mintea noastră. Unii dintre ei sunt remarcabili. Noi, când îi vizităm în comunitățile din lume, îi vizităm mereu în marea comunitate românească și mica comunitate moldoveană de români, așa că punțile pe care profesia le creează și care sunt mult mai solide decât oricare alte punți vor face un foarte mare bine celor de acolo.
Nu e vina lor că Dumnezeu a vrut ca ei să se nască acolo și noi aici. Așa că, dacă aș vedea premii extinse și către cei din ospitalitatea Chișinăului sau a orașului Bălți, nu m-aș simți deloc internațional, m-aș simți acasă”, mai spus Alteța Sa Regală Principele Radu.
Vezi despre: Patronii din HoReCa sunt disperați. De câteva luni de zile nu găsesc personal
În cadrul celei de-a cincea ediții a galei ”Romanian Hospitality Awards”, unul din cele mai așteptate premii a fost acela de ”Cel mai bun restaurant din România”, iar distincția a fost acordată restaurantului ”Casa Timiș”, în urma votului unui juriu format din 130 de profesioniști din domeniul HoReCa din România.
Același restaurant a mai primt alte trei premii, și anume premiul pentru ”Cea mai bună comunicare în HoReCa”, a mai ocupat locul al II-lea la categoria ”Epic Visits” și locul al III-lea la categoria ”Cel mai bun hotel”.
În acest an la premiul de ”Cel mai bun chef”, în lista finală aveau să rămână doar trei candidați, și anume Chef Alex Petricean, Adrian Hădean și Oana Conată, iar votul juraților de ”Cel mai bun chef” avea să-i fie acordat lui Alex Petricean.
Află despre: Euro 2020. Câte milioane de euro a încasat HoReCa! Suma e colosală
La categoria ”Cel mai bun antreprenor”, lista finală i-a avut pe Dragoș Petrescu și Radu Savopol, Lviu Popescu și Daniel Mischie, iar premiul a fost acordat, confrm votului unnami, ambilor pretendeți la titlu. În cele ce urmează, conform organizatorilor, iată și restul premiilor acordate la ”Romanian Hospitality Awards”, pe 18 octombrie 2023:
Cel mai bun bar/pub:
- Locul I: Biutiful
- Locul II: Expirat
- Locul III: Nomad Skybar
Cea mai bună cafenea:
- Locul I: Origo
- Locul II: Steam
- Locul III: Beans & Dots
Cel mai bun hotel:
- Locul I: Hotel Marmorosch
- Locul II: Teleferic Grand Hotel
- Locul III: Casa Timiș
Cel mai bun club:
- Locul I: Fratelli
- Locul II: Loft
- Locul III: Expirat
Cea mai bună cofetărie:
- Locul I: French Revolution
- Locul II: Mara Mura
- Locul III: Zexe Braserie
Cel mai bun app de delivery:
- Locul I: Glovo
- Locul II: Tazz
- Locul III: Bolt Food
Cel mai bun brand de delivery:
- Locul I: Jerry’s Pizza
- Locul II: City Grill Delivery
- Locul III: LifeBox
Cel mai bun QSR (Quick Service Restaurant)
- Locul I: Vivo – Fusion Food Bar
- Locul II: Avocadoo
- Locul III: Dristor Kebap
Epic Visits:
- Locul I: Singureni Manor
- Locul II: Casa Timiș
- Locul III: Zabola Estate
Cea mai bună companie de catering:
- Locul I: City Grill
- Locul II: Fratelli Catering
- Locul III: Flavours
Cel mai bun furnizor:
- Locul I: Metro
- Locul II: Macromex
- Locul III: ParmaFood
Cea mai bună deschidere:
- Locul I: NOUA B.A.R.
- Locul II: La Hambar – Singureni Manor
- Locul III: InterContinental Athénée Palace Bucharest
Cel mai innovator brand:
- Locul I: 5 to go
- Locul II: KANE
- Locul III: Fratelli
Cel mai bun truck de street food:
- Locul I: Arrosticini
- Locul II: Meat Busters
- Locul III: Burger Van
Cea mai bună comunicare în ospitalitate:
- Locul I: Casa Timiș
- Locul II: 5 to go
- Locul III: Tazz
Cea mai bună deschidere – Votul Publicului:
- Locul I: Eshte
- Locul II: DeSoi
- Locul III: NOUA B.A.R.
Premiu Special de Excelență – Simona Constantinescu, CEO Ana Hotels
Premiu Special de Excelență în jurnalism – Carmen Filote Ionescu, red-șef Trends HRB
Romanian Hospitality Awards reprezintă cel mai amplu proiect de recunoaștere și premiere a excelenței din industria ospitalității, organizat sub Înalt Patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
În fiecare an, peste 130 de membri ai juriului, antreprenori și profesioniști de top, nominalizează și votează performerii anului în HoReCa, în cadrul a 18 categorii de jurizare. Întregul proces de votare este auditat de cea mai mare firmă de avocatură din Sud-Estul Europei, Țuca Zbârcea & Asociații.
Romanian Hospitality Awards este un proiect dezvoltat de Hospitality Culture Institute, centru de resurse pentru antreprenorii din ospitalitate. Misiunea Institutului este de a identifica tendințe cu impact economic, social, politic și cultural și de a împărtăși know-how și soluții aplicate.
Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt Romanian Hospitality Awards, F&B Business Accelerator, Hospitality Culture Research, Intimate Roundtable Conversations și Urbea Food Fest.