HoReCa, rugăminte disperată către Guvern. Ce vor pentru clienții lor care au green pass

HoReCa, rugăminte disperată către Guvern. Ce vor pentru clienții lor care au green pass
HoReCa, scrisoare dură către Guvern. Ce își doresc pentru clienți

Situație disperată! O scrisoare deschisă a fost trimisă de către HORA după ce a fost anunțat că activitatea din restaurante, cafenele și baruri o să aibă de suferit dacă se atinge pragul de 6/1000, așa că reprezentanții au venit cu o rugăminte pentru Guvern.

HoReCa, strigăt de ajutor. Ce scrisoare a fost trimisă la Guvern

Mai exact, reprezentanții Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România au cerut ca noile restricții să nu fie aplicate pentru clienții care prezintă certificatul verde. Industria a fost puternic lovită de pandemie, așa că toți cei care lucrează în acest sector vor să aibă parte de înțelegere.

„Stimate domnule Ministru,

În contextul haosului creat de pandemia prelungită, coroborat cu noile restricții anunțate, complet neclare și fără corență, și ținând cont de implementarea certificatului verde, suntem nevoiți să facem apel imperativ la normalitate.

Nu vorbim de normalitatea pe care nimeni nu și-o mai amintește, ci aplicarea unor măsuri agreate și coerente, pe care să le putem respecta.

E nevoie să o spunem încă o data – HORECA A FOST ȘI ESTE CEA MAI AFECTATĂ INDUSTRIE DE PESTE 1 AN ȘI JUMĂTATE! Am fost decimați, forța de muncă a dispărut efectiv, criza personalului ne amenință afacerile mai rău decât cea financiară.

Oamenii sunt confuzi, speriați și nu mai au speranță în promisiunile de sprijin.”, a început scrisoarea trimisă de HORA către Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„Suntem puși la colț”

De asemenea, toți cei care lucrează în sector se arată indignați după ce au reușit să respecte toate măsurile. În contextul în care multe afaceri au avut de suferit și multe restaurante, baruri și cafenele s-au închis, reprezentanții își doresc să primească sprijin.

„Nu este decât strigătul indignat al unei industrii oricum puternic reglementată care se confrunta încă dinainte de criza sanitară cu o lipsă acută de personal.

Am fost ascultători, am respectat toate măsurile și am susținut dialogurile pașnice și constructive, dar acum nu există destule vorbe care să exprime strigătul de neputință.

Suntem puși la colț din iresponsabilatea unor politicieni ce par să nu înțeleagă cum funcționează economia și mecanismele ei.

Asistăm nu doar la evenimente care sfidează măsurile de siguranță, ci și la legi votate de politicieni parcă numai pentru ei, este anormal ca o țară întreagă să amâne nedefinit evenimente importante și să închidă afaceri din neglijența și abuzul de putere a câtorva.”, este menționat în scrisoare.

Industria HoReCa, pregătită să acționeze în instanță

Mai mult, în scrisoarea transmisă de către HORA este menționat că angajatorii nu mai pot să își plătească angajații ținând cont că nu mai există resurse financiare. Reprezentanții organizației au explicat că o să acționeze în instanță dacă nu o să fie luate măsuri.

„Am comandat studii de piață, am făcut analize și chiar am acționat în instanță, și nu ne vom opri la asta, iar restricțiile fără noimă nu le vom accepta!

Suntem o voce care nu poate fi ignorată, suntem la capătul răbdării cu mesajele contradictorii și aberante care încalcă de la bun-simț la drepturi esențiale.

Cerem să ne putem ține afacerile deschise, să putem plăti încă salarii angajaților greu încercați, nu avem resurse pentru reinventare de business dacă suntem închiși.”, au adăugat aceștia.

Industria HoReCa, reacție dură la adresa autorităților

Recent, a fost anunțat că activitatea în baruri, cafenele și restaurante o să fie oprită dacă se depășește pragul de 6/1000. Cei care activează în acest sector nu vor să audă de așa ceva, mai ales pentru că afacerile o să aibă din nou de suferit dacă oamenii nu o să mai frecventeze aceste locuri.

„Suntem indignați de măsurile anunțate ce presupun din nou închiderea activității operatorilor după pragul de 6/1000. Este inadmisibil să acceptăm încă o închidere completă a restaurantelor și anulări de evenimente de ultim moment!

Industria Ospitalității nu mai poate încasa alte lovituri fără să riposteze. Dacă regulile jocului se schimbă, poate e timpul pentru HORECA să arunce instrucțiunile pe geam și să acționăm după cum ne dictează rațiunea rămasă.

S-au promis măsuri compensatorii, din care s-a dat foarte puțin din cele asumate. Restricțiile anunțate par fără logică și s-a creat un haos periculos, nu avem nevoie doar să pară că fac ceva, avem nevoie de promisiuni respectate și reguli clare.”, se arată în scrisoare.

Ce reguli nu acceptă HoReCa, de fapt

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a cerut să nu mai existe vreo corelare cu rata de incidență în momentul în care vine vorba despre acest sector, mai ales pentru că mulți români pot să prezinte certificatul verde în momentul în care vor să meargă la restaurant.

„În lipsa acestora, riscăm să se creeze frustrări majore, care vor duce la nerespectarea măsurilor la nivel național. Vom ajunge la principiul fiecare cum a înțeles și fiecare pentru el.

Dată fiind implementarea certificatului digital, cerem o revizuire urgentă a restricțiilor. Primordial și esențial este să lăsați HORECA să funcționeze.

Pe baza certificatului verde, să se poată intra la restaurante, cafenele, baruri și evenimente, fără să existe vreo corelare cu rata de incidență. Deconectați acest domeniu de rata incidență.

Pe lângă faptul că, în continuare, nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată acum un filtru decisiv, certificatul digital.”, s-a dezvăluit în scrisoare.

„Nu ne vom lăsa închiși din nou fără să luăm măsuri”

Cu acestea fiind spuse, reprezentanții HORA au transmis că sunt determinați să acționeze în instanță prin mai multe procese în cazul în care acest domeniu o să fie puternic lovit. Aceștia au avut cuvinte dure de spus la adresa politicienilor:

„Procesele inițiate de HORA la Tribunalul București împotriva deciziilor CMSU, precum și cel intentat la Curtea de Apel București, împotriva HG, înaintează. Suntem determinați să inițiem și altele și nu ne vom lăsa închiși din nou fără să luăm măsuri.

Considerăm că rolul statului în acest proces este acela de a facilita operatorilor respectarea regulilor și de a se asigura că standardul este aliniat pentru întreg domeniul.

Încetați să mai sfidați o industrie care nu mai poate duce închiderea totală a activității, prin acțiuni care arată că vă pasă doar de propria imagine.

Nu putem fi noi vinovați pentru iresponsabilitatea unor politicieni preocupați de alte subiecte decât cele acute și reale.

Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică.

Ion Biriș, Președinte HORA – Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România. Ștefan Gadola, Președinte HORECA Cluj.”