26 ian. 2021 | 10:03

A băut 30 grame de suc de pătrunjel, zilnic, timp de 14 zile. Ce a observat a lăsat-o fără cuvinte

Sănătate
A băut 30 grame de suc de pătrunjel, zilnic, timp de 14 zile. Ce a observat a lăsat-o fără cuvinte
A băut 30 grame de suc de pătrunjel, zilnic, timp de 14 zile și efectul a fost uimitor

Sucul de pătrunjel are beneficii nebănuite pentru sanătate. Conține foatrte multă vitamina C și este indicat pentru a fi consumat daca suferi de anumite afecțiuni. Când și de ce trebuie să consumi această legumă.

Pe lângă intrebuințarea sa în bucătărie pentru a aromatiza supele și ciorbele, pătrunjelul are și întrebuințări medicinale. Este foarte bogat în vitamina C, iar sucul preparat din pătrunjel este foarte benefic sănătății, ajutând la tratatrea anumitor afecțiuni.

Ce beneficii aduce consumul de pătrunjel

Pătrunjelul se numără printre cele mai populare dintre zarzavaturile folosite in bucătăria româneasca, dar și în întreaga lume.

Această legumă are si o istorie notabila, înca de pe vremea lui Carol cel Mare, în jurul anului 800 d.Hr, când împăratul a dispus ca anumite plante aromatice să fie cultivate în grădina mănăstirii din imperiul sau. Printre acestea se număra și pătrunjelul. Astfel că, rapid cultivarea sa s-a extins peste tot în lume.

Această legumă provine din zona Mediteranei de Est, și cel mai probabil face parte din flora Greciei. Planta, care este bianuală crește până la o înălțimea de un metru și are frunze tripenate care pot fi „crețe” sau plate.

La început, înainte de a fi cultivat ca plantă culinara, a fost fofosit caplanta medicinală, deși astăzi, aceste proprietăți ale sale sunt mai puțin luate în considerare. Toțusi trebuie șriut faptul, ca pătrunjelul are beneficii extraordinare pentru sănătate.

Înainte de a dobândi popularitatea globală ca plantă culinară, pătrunjelul era utilizat ca plantă medicinală. Această plantă oferă cele mai bune carotenoide ale naturii și conține câțiva fitonutrienți anti-cancer și anti-inflamatorii și flavonoide (luteină, zeaxantină, apiol, rutină și apigenină).

De asemenea, pătrunjelul este bogat în clorofilă, vitamina A, B, C și K, acid folic și fier. Are conținuturi minerale benefice ridicate, cum ar fi calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, vanadiu și zinc.

Ce beneficii și ce contraindicații are pătrunjelul

Sucul concentrat de pătrunjel este un  remediu cunoscut pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Acest suc este foarte puternic, prin urmare, nu ar trebui să beţi mai mult de 30-60 de grame în formă pură.

Consumat în amestec cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice, având proprietăţi care ajută la funcţionarea naturală a tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este şi excelent pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic”, a explicat Marina Grigore, apifitoterapeut pentru Adevărul.

Pătrunjelul are și proprietatea de a detoxifia organismul și este recomnadat pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală. De asemenea, este recomandat în curele de slăbire, conform specialiștilor.

Cum se prepară sucul de pătrunjel

Pentru a se prepara suc proaspăt de pătrunjel se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă. Se presează compoziţia până devine o pastă ce se poate bea ca atare sau filtrată. Se recomandă ca sucul de pătrunjel sa se bea imediat ce a fost preparat.

Nu este recomandat să fie ținut la frigider, pentru ca se oxidează, iar consumul să se faca de preferat înainte de masa principală. O cura cu suc de pătrunjel nu trebuie sa dureze mai mult de două saptămâni.

Rădăcina de pătrunjel are și efect diuretic, dacă este consumată sub formă de infuzie. Frunzele stimulează digestia, fiind de asemenea, un bun diuretic. Din pătrunjel se extrage esenţa numită apiol, o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări nervoase, conform specialiștilor, de aceea se recomanda consumul moderat de pătrunjel.