În aceste zile asistăm la una din cele mai mari calamități din ultimele 3 decenii în Spania, iar bilanțul persoanelor dispărute crește de la o oră la alta. Prinși în acest tăvălug sunt și românii care trăiesc, muncesc și locuiesc aici, mai ales în zona Valencia, cea mai afectată de inundații. De la o oră la alta apar informații sfâșietoare despre românii dispăruți în inundațiile din Spania, unii povestind că „Au găsit furgoneta, dar nu și pe ei”, iar copiii își caută disperați părinții.
De mai bine de 48 de ore, Spania trece prin cea mai grea situație din 1996 încoace, cantitățile de precipitații ajungând și la 400 de litri pe metrul pătrat. Imaginile din zonele afectate grav de inundații și viituri ne pot da o imagine de ansamblu asupra dezastrului.
Cea mai afectată zonă este Valencia, iar autoritățile încearcă să limiteze daunele și pierderile de vieți omenești, trimițând peste 1.000 de soldați care să lupte cu viiturile.
Străzi întregi sunt sub ape, zeci, poate sute de mașini plutesc, iar oamenii sunt disperați, pierzându-și agoniseala de o viață în aceste dezastru fără margini.
Așa cum precizam, conform conform unui bilanț din ultimele ore, sunt 22 de români sunt dispăruți și aproape 100 de oameni au murit în urma inundațiilor teribile. În acest context, au apărut noi informații sfâșietoare despre românii dispăruți în inundațiile din Spania.
Unii români trăiesc în aceste zile adevărate drame. Spre exemplu o româncă, Petruța Sandu povestește că „Am localizat autovehiculul, dar părinţii mei nu sunt aici”.
„Nu mai ştiu nimic de părinţii mei de la ora 22.25 noaptea trecută. Părinţii mei se aflau în mijlocul naturii, în Parcul Natural Albufera”, povestește femeia, conform ziare.com.
Din păcate, vorbim de un număr important de români, dați dispăruți la această oră, iar anunț oficial al MAE, se precizează că se ține legătura cu autoritățile spaniole din regiunea Valencia.
În același timp, la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a activat o celulă de criză, în care sunt convocați pentru ora 15:00, ministrul Afacerilor Externe, cel al Afacerilor Interne, ministrul Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
La aceeași ședință de urgență au mai fost convocați și cei din Departamentul pentru Româniii de pretutindeni. Marcel Ciolacu a mai precizat că sunt în legătură permanentă cu Ambasada României la Madrid, precum și cu Consulatul României la Castellón de la Plana.
Din datele de până la acest moment, știm că MAE încearcă să verifice informațiile referitoare la cele 22 de persoane dispărute, și s-a trecut la identificarea acestora. Guvernul spaniol a decretat deja trei zile de doliu pentru persoanele decedate, până pe 2 noiembrie, conform ministrul pentru politica teritorială, Angle Victor Torres.