Ultimele 48 de ore au adus cele mai mari cantități de precipitații în Spania, din 1968 încoace. AU fost până la 400 de litri pe metrul pătrat, iar bilanțul este unul dramatic. Autoritățile spaniole au dat noi detalii despre dezastrul din Spania. Conform informațiilor, 22 de români sunt dispăruți și aproape 100 de oameni au murit în urma inundațiilor teribile.
Din rapoartele recente date de autorități, sunt cel puțin 95 de persoane decedate în estul, centrul și sudul Spaniei după ce ploile torențiale. Inundații din țară sunt cele mai mari din ultimele trei decenii, dezlănțuind torente de apă care s-au revărsat prin orașe, localități și sate, prinzând oamenii în casele lor, doborând copaci și tăind drumurile și liniile de cale ferată.
În timp ce căutarea a zeci de persoane dispărute a continuat, automobiliștii au fost îndemnați să stea departe de drumuri și de râurile umflate, pe fondul avertismentelor că vremea severă nu s-a încheiat și că numărul deceselor ar putea crește în continuare.
Miercuri după-amiază, centrul de coordonare a situațiilor de urgență al guvernului Valencian a declarat că ultimul număr de decese cunoscute în regiune era de 92, în timp ce delegația guvernului central din regiunea învecinată Castilla-La Mancha a raportat două decese, inclusiv cel al unei femei în vârstă de 88 de ani din orașul Cuenca. Un alt deces a fost raportat în provincia Málaga din Andaluzia.
În cursul zilei de ieri, conform unui anunț oficial al MAE, erau date ca dispărute cel puțin 5 persoane. Din păcate, însă, în urma actualizărilor venite din zonele afectate, acum vorbim de un număr de 22 de români sunt dispăruți în inundațiile din Spania.
Într-o declarație din această dimineață, ministrul Apărării, Margarita Roibles spune că „Situaţia este teribilă”, și se așteaptă ca numărul celor dați dispăruți să crească, iar temerea este că numărul persoanelor decedate va crește.
În acest context dezastruos vin și noile prognoze meteo care spun că va mai ploua și astăzi, precum și în următoarele zile, așteptându-se ca aceste cantități de precipitații să crească considerabil. Inundațiile de marți au fost cele mai grave din Spania din 1996, când 87 de persoane au murit după ce o ploaie torențială a lovit un camping din munții Pirinei.
Din păcate, sunt zeci de morți după ce șuvoaie de apă cu nămol, iar autoritățile valenciene au îndemnat populația să se ferească de drumurile inundate sau întrerupte, afirmând că serviciile de urgență au nevoie de acces și că s-ar putea acumula și mai multă apă.
Mai mult de 1 000 de soldați din unitățile de intervenție de urgență ale Spaniei au fost desfășurați în zonele devastate.
De asemenea, guvernul central a trimis nouă experți criminaliști la Valencia pentru a ajuta la identificarea cadavrelor. Imaginile difuzate marți de televiziunea spaniolă au arătat cum apa curge prin orașul Letur din provincia estică Albacete, târând mașini pe străzile sale, în urma acestor fenomene meteorologice extreme.
„Ieri a fost cea mai rea zi din viața mea. Am fost prinși ca șobolanii. Mașinile și containerele de gunoi curgeau pe străzi. Apa creștea până la 3 metri”, a declarat Ricardo Gabaldón, primarul din Utiel, un oraș din Valencia.
Televiziunile spaniole au difuzat înregistrări video de la cetățeni care arătau cum apele inundă parterul apartamentelor, cum pârâurile se revarsă și cum cel puțin un pod cedează. Un tren de mare viteză cu aproape 300 de persoane la bord a deraiat lângă Málaga, deși autoritățile feroviare au declarat că nimeni nu a fost rănit.
Serviciul feroviar de mare viteză între orașul Valencia și Madrid a fost întrerupt, la fel ca mai multe linii de navetiști. Ploaia intensă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría, sau „picătura rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei. Acest lucru creează instabilitate atmosferică, determinând aerul cald și saturat să se ridice rapid, ducând la ploi abundente și furtuni.