25 oct. 2024 | 15:02

Apare o nouă monedă în România începând cu 28 octombrie. Tirajul maxim va fi de 5.000 de piese

News
Apare o nouă monedă în România începând cu 28 octombrie. Tirajul maxim va fi de 5.000 de piese
Apare o nouă monedă în România

Banca Națională a României (BNR) aduce o veste bună pentru pasionații de numismatică și pentru cei care doresc să-și îmbogățească colecțiile cu piese deosebite. Începând de luni, 9 septembrie 2024, BNR va introduce în circuitul numismatic o monedă de 10 lei realizată din argint, dedicată comemorării a 130 de ani de la nașterea renumitului scriitor român, Camil Petrescu. Această lansare vine ca parte a inițiativelor BNR de a onora personalități marcante ale culturii românești și de a promova patrimoniul literar al țării.

O monedă comemorativă pentru Camil Petrescu

Noua monedă de 10 lei din argint marchează împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu, un scriitor recunoscut pentru operele sale care au explorat teme complexe precum dragostea, războiul și condiția umană. BNR a anunțat că tirajul maxim al acestei monede va fi de 5.000 de exemplare, iar fiecare piesă va fi însoțită de un certificat de autenticitate, ce atestă calitatea și originalitatea sa.

Această piesă numismatică reprezintă o oportunitate unică pentru colecționari și admiratori ai literaturii române, care vor putea să-și adauge în colecțiile personale un obiect de artă care comemorează o figură literară emblematică.

Detalii tehnice ale monedei

Moneda de 10 lei din argint se remarcă prin detalii elaborate și o execuție de calitate, care aduc un omagiu scriitorului Camil Petrescu. Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele:

  • Formă: rotundă, cu cant zimțat
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 grame (echivalentul unei uncii troy)
  • Material: argint pur

Pe aversul monedei se pot observa elemente simbolice care fac referire la opera „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale scriitorului. În plus, aversul include și valoarea nominală a piesei („10 LEI”), anul de emisiune („2024”), inscripția „ROMANIA” și un design grafic inspirat de tema romanului.

Reversul monedei este dedicat în întregime personalității lui Camil Petrescu. Aici, colecționarii vor putea vedea un portret detaliat al scriitorului, alături de numele său și anii săi de viață, „1894 – 1957”. Acest design a fost creat pentru a reflecta eleganța și complexitatea operei literare a lui Camil Petrescu, oferind în același timp un omagiu vizual autorului care a explorat tematici profunde și universale.

Prețul și disponibilitatea monedei

Potrivit anunțului oficial făcut de BNR, prețul unei monede din argint cu valoarea nominală de 10 lei va fi de 510 lei, fără TVA. Pe lângă monedă, cumpărătorii vor primi și o broșură de prezentare, care detaliază povestea și semnificația acestei emisiuni numismatice, precum și un certificat de autenticitate care atestă originalitatea și valoarea piesei.

Pentru cei interesați să achiziționeze această monedă, BNR a precizat că acestea vor fi disponibile la sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din marile orașe: București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Monedele vor fi livrate ambalate în capsule de metacrilat transparent, pentru a le proteja de eventuale deteriorări și pentru a păstra calitatea acestora intactă.

O piesă de colecție cu valoare culturală și istorică

Lansarea acestei monede reprezintă nu doar o oportunitate pentru colecționari, ci și o modalitate prin care BNR își continuă misiunea de a promova cultura și istoria României. Prin emisiunea de monede dedicate unor personalități importante, Banca Națională contribuie la păstrarea vie a memoriei unor figuri remarcabile, oferindu-le publicului larg șansa de a deține o mică parte din patrimoniul cultural național.

„Prin aceste emisiuni numismatice, ne dorim să aducem un omagiu personalităților culturale care au avut un impact semnificativ asupra societății și care au contribuit la dezvoltarea culturii române. Monedele sunt realizate cu atenție la detalii și cu respect pentru moștenirea lor culturală”, a declarat un reprezentant al BNR în cadrul unui comunicat oficial.

Contextul lansării: 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu

Anul 2024 marchează o aniversare specială în lumea literară românească – 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu, autorul unor opere esențiale pentru literatura interbelică. Cunoscut pentru stilul său introspectiv și pentru complexitatea personajelor sale, Petrescu a fost unul dintre cei mai importanți scriitori moderniști ai României, operele sale fiind studiate și apreciate de generații întregi de cititori și critici.

În acest context, lansarea unei monede dedicate scriitorului vine ca o recunoaștere a contribuțiilor sale literare și a influenței pe care a avut-o asupra literaturii românești. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” rămâne una dintre cele mai emblematice opere ale lui Camil Petrescu, o carte care explorează complexitatea emoțiilor umane și realitățile crude ale războiului.

Parteneri
Cine este românul care și-a zidit iubita într-un perete dintr-un bar din Germania. Detalii cutremurătoare despre acest caz
Redactia.ro
Povestea fabuloasă a bărbatului care a descoperit și a exterminat Lumea Nouă. Moștenirea controversată lăsată în urmă de Cristofor Columb
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Mucegai în borcanele cu gem și zacuscă. Evitați aceste trei greșeli
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Doliu în televiziunea din România! A murit o legendă. Dan Negru e terminat
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
PUTIN a CONFIRMAT! RĂSTURNARE MAJORĂ în RĂZBOI!
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro