Instituția care poate reglementa creșterea sau scăderea modului în care sunt calculate ratele de către băncile comerciale este BNR, iar în aceste zile guvernatorul instituției, Mugur Isărescu, se pare că aduce ceva vești bune. Conform acestuia, s-a aflat când vor scădea ratele la credite în România. Citește mai departe și află detaliile.
Anul 2023 s-a încheiat cu multe semne de întrebare, iar cel mai mare era legat de rata de inflație, aceasta având tendința de creștere, deși se anticipa o relativă scădere.
Vezi și: Cursul valutar BNR pentru 14 februarie 2024. Leul s-a mai stabilizat, în raport cu euro
Conform datelor statistice, în decembrie România avea 6,61 rata inflației, în raport cu cea înregistrată la finalul lunii octombrie, de 6,72, deci într-o relativă scădere, iar calculele BNR spuneau că ar exista premisele unor noi schimbări și în acest început de an.
Numai că, în ianuarie 2024, România a înregistrat una din cele mai mari rate a inflației din ultimi ani, de 7,41%, ceea ce s-a resimțit și în piață, prin diminuarea puterii de cumpărare a românilor, și explozia prețurilor, punând astfel presiune pe guvern și bancă.
Recent, BNR a dat publicității raportul privind ratele de inflație până la această oră. Pe de altă parte, raportul mai vorbește și despre modul în care BNR a decis să gestioneze și politica monetară în această perioadă:
„În ședința din 8 noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.
Ratele dobânzilor facilităților permanente au fost, de asemenea, menținute la 6,00 la sută pe an în cazul celei de depozit și la 8,00 la sută pe an în cazul celei de creditare.
Pe ansamblul trimestrului III 2023, rata anuală a inflației a continuat să se reducă, dar mai lent decât în precedentele două trimestre, în condițiile în care noile scăderi ample ale dinamicilor consemnate în acest interval de prețurile alimentelor și energiei au fost parțial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor și medicamentelor.”, se arată în raportul BNR.
Tot în aceste zile, BNR a mai adt publicității și care este cursul actual al ratelor la creditele practicate de bănci, dar și când vor scădea ratele la credite în România.
În funcție de rata inflației, politicile monetare și variația ROBOR și IRCC, dobânzile aplicate la ratele românilor ar putea scădea, în consecință și ratee aplicate la creditele oerite de băncile comerciale. Datele ne arată că la nivelulul lunii octombrie 2023, rata dobânzii în România a fost de 7.00%, menținându-se acest procent stabilit în august același an.
În baza noilor date și a menținerii ratei dobânzii la 7%, Mugur Isărescu apreciază că peste două luni putem vorbi de o nouă scădere a ratelor la credite în România.
„Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%.
Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo începem să calculăm. Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează la în jur de 6%”, a spus Mugur Isărescu.
Vezi și: Produsele care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie 2024. Mulți români le vor evita
Rămâne de urmărit graficul ratei inflației, al dobânzilor de politică monetară și dacă cumva BNR va lua decizia de menține, scade sau crește procentul, în perioada următoare.