25 oct. 2024 | 13:55

Cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic

Social
Cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic
Sărutul, una dintre cele mai primitive dorințe umane

Când vine vorba de relațiile dintre parteneri, unul din lucrurile care îi apropie, pe lângă sentimente, este și sărutul. Dar, recent, cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic.

Sărutul, una dintre cele mai primitive dorințe umane

Atunci când doi oameni se iubesc, sărutul este parte integrantă din modul în care își arată afecțiunea, dragostea, față de partener. Dar, conform unui cercetător, motivul pentru care ne sărutăm a intrigat oamenii de știință timp de secole.

Cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic

Mai puțin de jumătate din populația lumii se sărută cu buzele, potrivit unui studiu realizat pe 168 de culturi din întreaga lume.

William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea Nevada din Las Vegas, a constatat că doar 46% folosesc sărutul cu buzele într-un sens romantic, excluzând lucruri precum sărutul părinte-copil sau salutul.

Teorii despre istoria și originile sărutului

Două teorii privind nevoia oamenilor de a săruta pornesc de la ideea că, în copilărie, avem o plăcere înnăscută pentru atingerea buzelor. Într-un caz, ar putea fi vorba de faptul că asociem atingerea buzelor cu alăptarea, iar acest reflex este înnăscut la toată lumea.

Există, de asemenea, o sugestie conform căreia mamele și copiii lor se leagă prin sărutul buzelor pe buze din cauza unui fenomen numit „transfer alimentar premasticat”.

Este posibil ca mamele strămoșilor noștri antici să ne fi premasticat mâncarea în primii ani de viață și să o fi transferat direct în gura noastră. Acest lucru este întâlnit la strămoșii noștri cei mai apropiați – cimpanzeii – precum și la alte maimuțe mari.

Cercetătorii au descoperit originile sărutului

Acum, a apărut o nouă teorie, și s-ar putea să vă facă să vă gândiți de două ori înainte de a vă apleca pentru o sărutare. Profesorul Adriano Lameira, psiholog evoluționist la Universitatea Warwick, susține că sărutul își are originea în strămoșii noștri umani de acum milioane de ani.

Cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic

Conform acestuia, actul în sine a fost cândva o tehnică inteligentă de a îndepărta ticurile și păduchii de pe blana celuilalt. Abia acum câteva milioane de ani a început să capete conotații intime și să devină un act care precede împerecherea.

Alte teorii privind motivul pentru care ne sărutăm variază de la întărirea sistemului nostru imunitar prin schimbul de bacterii, până la o formă de „adulmecare” pentru inspecție socială. Dar această ipoteză, cunoscută sub numele de „sărutul final al îngrijitorului”, adaugă o nouă origine evolutivă pentru sărutul uman, descris pe marele ecran de peste 100 de ani.

În noul său studiu, publicat în Evolutionary Anthropology, profesorul Adriano Lameira spune că sărutul este încă o relicvă din trecutul nostru evolutiv. Același profesor spune în teoria sa că această sesiune unică între strămoșii noștri s-ar fi desfășurat pe tot corpul, încheindu-se cu contactul gură la gură.

Ulterior, pe măsură ce strămoșii noștri au evoluat și au devenit din ce în ce mai puțin păroși, aceste sesiuni de îngrijire ar fi devenit mai scurte, dar s-ar fi încheiat întotdeauna cu contactul gură la gură.

„Relevanța igienică a toaletajului a scăzut de-a lungul evoluției umane din cauza pierderii blănii. Dar sesiunile mai scurte ar fi păstrat în mod previzibil o etapă finală de „sărut”, rămânând în cele din urmă singurul vestigiu al unui comportament cândva ritualic pentru semnalizarea și consolidarea legăturilor sociale și de rudenie la o maimuță ancestrală.”, susține profesorul Adriano Lameira.

Acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic

Profesorul Lameira estimează că strămoșii noștri au dezvoltat tehnica suptului blănii în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani, când s-au mutat de la copaci la sol.

Mergând mai departe cu teoria sa, profesorul face și afirmația, conform căreia „Acest lucru a făcut ca îngrijirea să fie importantă în scopuri igienice, având în vedere încărcătura parazitară ridicată de pe sol”.

Cercetătorii au descoperit originile sărutului, iar acest lucru te va face să te simți ciudat de fiecare dată când faci acest gest romantic

Profesorul Lameira susține că toate formele de sărut de astăzi au evoluat din tehnica de îndepărtare a păduchilor, de la un simplu pupic pe obraz ca salut până la o binecuvântare religioasă pe mână sau pe cap. Aceasta explică, de asemenea, ceea ce este, fără îndoială, una dintre cele mai importante funcții ale sărutului, descrisă în mod obișnuit în filme.

Sărutul pe buze pentru a semnifica dorința erotică sau sexuală dintre partenerii romantici era ceva ce romanii numeau „savium”. Cu toate acestea, motivul exact pentru care sărutul a căpătat o conotație intimă „rămâne mai speculativ”, adaugă universitarul. În plus, ar putea fi necesare cercetări suplimentare pentru a explica legătura strânsă dintre dorința de a săruta și nevoia de a avea relații intime.

„Sărutul cu intenții intime este doar un caz special al unui comportament mult mai general. Abia după ce sărutul a fost folosit ca o convenție generală pentru a-și arăta afecțiunea, sărutul a putut deveni un act reciproc gură la gură.”, mai spune același profesor.

Că este sau nu așa, cu o singură teorie nu este de ajuns să credem, dar cert este că sărutul, așa cum îl știm majoritatea, este astăzi o dovadă clară de afecțiune și dovedește sentimentele pe care cine le are pentru partener.

Parteneri
Cine este românul care și-a zidit iubita într-un perete dintr-un bar din Germania. Detalii cutremurătoare despre acest caz
Redactia.ro
O nouă monedă va fi introdusă de BNR! Cât va costa și ce personaj important din istoria României se află pe bani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Mucegai în borcanele cu gem și zacuscă. Evitați aceste trei greșeli
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Intră banii direct în contul românilor! Cine va primi minim 500 de lei de la stat
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
PENSII mai MARI pentru MII de români. Premierul Marcel Ciolacu a PROMIS oamenilor
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro