24 oct. 2024 | 15:52

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie. Sărbătoare mare pentru creștinii români

Diverse
Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie. Sărbătoare mare pentru creștinii români
Este o zi de rugăciune și reflecție

Ca în fiecare an, pe data de 24 octombrie, pentru creștinii ortodocși din România și din întreaga lume este sărbătoare mare. Este o zi importantă în calendarul ortodox, în care credincioșii își îndreaptă gândurile și rugăciunile către acest sfânt, cerând protecție și binecuvântare.

Pe 24 octombrie, prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Areta

Sfântul Areta a trăit în secolul al VI-lea și a fost un guvernator respectat al cetății Nagran, un oraș creștin din Arabia de Sud. În acea perioadă, Arabia era un teritoriu disputat între creștini și păgâni, iar regele evreu Dunaas a încercat să-i convertească forțat pe creștini la iudaism.

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie. Sărbătoare mare pentru creștinii români

 

Areta, fiind un lider al comunității, a refuzat să se lepede de credința creștină. În ciuda presiunilor și amenințărilor, el și mulți dintre locuitorii cetății au rămas devotați creștinismului. Drept urmare, Areta și aproape 4.000 de creștini au fost martirizați.

Sfântul Areta avea aproximativ 95 de ani când a fost ucis. În loc să renunțe la credința sa, a preferat să îndure martiriul, fiind decapitat alături de alți creștini. Jertfa sa este un exemplu de devotament suprem față de Dumnezeu și o mărturie vie a curajului în fața persecuției religioase.

Astăzi, Sfântul Areta este venerat pentru curajul său, sacrificiul și mărturisirea credinței sale, fiind un exemplu pentru toți cei care își apără convingerile religioase în fața persecuțiilor.

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie

Pe 24 octombrie, îi felicităm pe toți cei care poartă numele de Areta sau derivate ale acestuia. Deși este un nume mai rar întâlnit, cei care îl poartă au o legătură specială cu sfântul care a ales să moară pentru credința sa.

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie. Sărbătoare mare pentru creștinii români

În tradiția creștină, sărbătorirea onomasticii este un moment important, în care ne amintim de viața și faptele sfinților ce ne inspiră în credința noastră. Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Areta pe 24 octombrie este un moment important pentru creștinii ortodocși, care cinstesc curajul și devotamentul acestui sfânt.

Este o zi de rugăciune și reflecție, dar și de bucurie pentru cei care își sărbătoresc onomastica. Sfântul Areta rămâne un simbol al rezistenței și credinței neclintite, iar exemplul său continuă să inspire generații de creștini.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mare Mucenic Areta

În această zi, există mai multe tradiții și obiceiuri respectate de credincioși, menite să cinstească memoria acestui sfânt și să aducă protecție și binecuvântare familiilor. Una dintre cele mai răspândite tradiții este participarea la slujbele speciale oficiate în biserici.

Cui spunem ”La mulți ani!” pe 24 octombrie. Sărbătoare mare pentru creștinii români

Credincioșii merg la liturghie pentru a asculta rugăciunile dedicate Sfântului Areta și pentru a-i cere ajutorul în momentele dificile, având în vedere puterea sa de a înfrunta cu curaj nedreptățile și greutățile. Se aprind lumânări pentru cei dragi și se fac rugăciuni pentru sănătate și protecție împotriva relelor.

Un alt obicei important pe 24 octombrie este legat de onomastica celor care poartă numele de Areta sau alte derivate ale acestuia. Deși numele este mai rar întâlnit, cei care îl poartă sunt felicitați și primesc urări de „La mulți ani!”. Totodată, este un prilej de a oferi mici daruri și de a aduce bucurie celor apropiați.

În unele regiuni din România, oamenii respectă tradiții legate de agricultură și protecția casei. Se spune că în această zi, Sfântul Areta ocrotește gospodăriile și recoltele, astfel că unii credincioși oferă mâncare și produse din recoltă celor nevoiași, în semn de mulțumire.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Sfântul Dumitru pentru a avea noroc în viață
Redactia.ro
Ostropel de pui, rețetă veche de mai bine de 100 de ani. Ingredientul surpriză care face ca acest preparat să fie demențial
Click.ro
Cât ar fi plătit Laura Crișan să-și ucidă tatăl. Dezvăluiri privind asasinatul cu bombă de la Arad
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Mădălina Ghenea are o nouă relație. Vedeta nu se mai ascunde
EVZ.ro
Moment incendiar la nunta Larisei Udilă cu Alexandru Ogică. Nicole Cherry și Florin Salam au cântat împreună / VIDEO
Spynews
Traian Băsescu și Dan Diaconescu, scandal în direct la TV. S-a aflat ce a făcut fostul președinte
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE în TURUL DOI
Mediaflux
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din lojă: „Nu sunt nici prost crescută, nici țărancă”. Influencerița și-a recunoscut public greșeala
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Cum a început povestea de dragoste dintre Levent Sali și iubita Dalia. Cei doi sunt în centrul unui scandal uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro