15 oct. 2024 | 14:12

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Diverse
Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania
„Să cucerim mapamondul cu cel mai tare desert al românilor”

În ultimele luni, România a fost recent cuprinsă de o adevărată febră culinară, datorată popularității crescute a unui delicios preparat, ciocolata Dubai, un desert exotic care a devenit rapid un hit pe rețelele de socializare. Dar, pentru a nu rămâne mai prejos, românii au decis că este momentul să arate de ce sunt în stare. așa a apărut ciocoliva românească care detronează ciocolata Dubai. Citește mai departe și află cum se prepară desertul care face furori.

Ciocolata Dubai, preparatul care a invadat piața din România

Creată de Sarah Hamouda în timpul sarcinii, ciocolata Dubai este un amestec de ingrediente rafinate, incluzând cataif, fistic și ciocolată de calitate.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Vânzările au explodat, iar clienții formează cozi lungi în fața patiseriilor care o oferă, aceasta fiind disponibilă la prețuri variind între 25 și 170 de lei, în funcție de porție și tipul de desert​.

Comercianții spun că nu mai fac față comenzilor, ceea ce a dus și la creșterea prețurilor de vânzare a acestui produs delicios, ciocolata Dubai:

„Avem ciocolată Dubai în varianta clasică, iar prețul unei bucăți de 120 de grame este 40 de lei. Este făcută cu ingrediente naturale, în laborator, noi producem pasta de fistic.

Cererea este foarte mare, după ce punem ciocolata pe raft, într-o oră este gata. Primim oferte și pentru candy bar, oamenii vor ciocolată Dubai în porții mai mici”, spune angajata unei cofetării din Iași.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai

Dar, așa cum spuneam la început, a apărut și concurența acestei ciocolate, noul preparat românesc fiind denumit ciocoliva, concurentul direct al deja celebrei ciocolate Dubai.

Inovația culinară este inspirată de tradițiile din Transilvania, și după cum îi spune și numele, este un amestec între ciocolata delicioasă și tradiționala colivă, făcută de români la parastase sau înmormântări.

Așa cum este ea descrisă, ciocoliva este un amestec între nuci crocante, tradiționala colivă și, ingredientul nelipsit, ciocolata. Numai că, deși ai crede că este făcută în România, ideea le-a aparținut unor români stabiliți de ceva vreme în celebrul oraș scoțian Glasgow:

„România, here we go! Ne întoarcem acasă cu Ciocoliva noastră! (…) Hai să facem un nou trend în lume și să cucerim mapamondul cu cel mai tare desert al românilor! Vă mulțumim enorm pentru suportul acordat și vă iubim din toată inima.

Haide să facem din Ciocoliva un nou trend în lume cu unul dintre cele mai bune dulciuri ale României. Vă mulțumim tuturor pentru susținere și vă iubim atât de mult”, au transmis cei doi pe Facebook.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Cei doi români, Dani și Alex, vor ca prin acest preparat să detroneze popularitatea ciocolatei Dubai, și vor să intre atât pe piața românească, dar și pe piețele internaționale.

Află cum se prepară desertul care face furori

Inovația culinară este inspirată de tradițiile din Transilvania, are nevoie de anumite ingrediente, iar gospodinele care știu deja cum se face coliva, nu ar trebui să aibă probleme în procurarea acestora. Iată, așadar, care sunt ingredientele necesare pentru ciocoliva:

Ingrediente pentru colivă

  • 200 g grâu decorticat
  • 100 g nuci măcinate
  • 100 g zahăr
  • 100 g biscuiți măcinați
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • opțional: stafide, fructe confiate

Ingrediente pentru ciocolată

  • 200 g ciocolată neagră (sau cu lapte)
  • 50 g unt
  • 2-3 linguri de smântână pentru frișcă (sau lapte)

Ingrediente pentru decorare

  • Bomboane colorate, nuci, sau fulgi de ciocolată

Modul de preparare al colivei

Iată care este rețeta pentru coliva tradițională a românilor.

Spală bine grâul și lasă-l la înmuiat peste noapte. A doua zi, scurge-l și pune-l într-o oală cu laptele. Fierbe la foc mediu până când grâul devine moale, aproximativ 30-40 de minute. După ce grâul este fiert, lasă-l să se răcească puțin.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Adaugă zahărul, nucile, coaja de lămâie, scorțișoara și sarea. Amestecă bine toate ingredientele pentru a se combina. Pune coliva într-un platou sau o tavă, nivelând suprafața. Poți decora cu nuci întregi sau cu fructe uscate, după preferințe.

Modul de preparare al ciocolatei

Începeți prin a toca mărunt ciocolata semidulce și a o pune într-un bol termorezistent. Cu cât tăiați ciocolata mai mărunt, cu atât se va topi mai ușor. Într-o cratiță mică, combinați smântâna și zahărul (dacă folosiți). Încălziți amestecul la foc mediu până când începe să fiarbă.

Aveți grijă să nu fiarbă prea mult. Se toarnă crema fierbinte peste ciocolata tocată. Lăsați să stea timp de aproximativ 2-3 minute pentru a înmuia ciocolata. Apoi, bateți ușor amestecul până când este neted și lucios.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Dacă folosiți extract de vanilie, amestecați-l în acest moment. Lăsați ganache-ul să se răcească la temperatura camerei până când se îngroașă la consistența dorită. Dacă intenționați să o utilizați ca glazură, lăsați-o să se răcească și mai mult până când devine tartinabilă.

Cum se asamblează ciocoliva

După ce ai toate aceste elemente gata, este momentul să le asamblezi. Așa că, pregătește o tavă ceva mai mică, în care începi prin a așeza un prim strat de colivă.

Ulterior, toarnă un alt strat de ciocolată topită și întinde-l cu o spatulă pe toată suprafața colivei. Poți să-l faci în câte 2 straturi, dacă vrei, iar ulterior lasă această compoziție să se răcească în frigider, aproximativ 2 ore.

După ce s-a răcit, este momentul să asezonezi ciocoliva cu bomboanele colorate, cu nucile și fulgii de ciocolată. În rest, Poftă Bună!

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro