15 oct. 2024 | 14:12

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Diverse
Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania
„Să cucerim mapamondul cu cel mai tare desert al românilor”

În ultimele luni, România a fost recent cuprinsă de o adevărată febră culinară, datorată popularității crescute a unui delicios preparat, ciocolata Dubai, un desert exotic care a devenit rapid un hit pe rețelele de socializare. Dar, pentru a nu rămâne mai prejos, românii au decis că este momentul să arate de ce sunt în stare. așa a apărut ciocoliva românească care detronează ciocolata Dubai. Citește mai departe și află cum se prepară desertul care face furori.

Ciocolata Dubai, preparatul care a invadat piața din România

Creată de Sarah Hamouda în timpul sarcinii, ciocolata Dubai este un amestec de ingrediente rafinate, incluzând cataif, fistic și ciocolată de calitate.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Vânzările au explodat, iar clienții formează cozi lungi în fața patiseriilor care o oferă, aceasta fiind disponibilă la prețuri variind între 25 și 170 de lei, în funcție de porție și tipul de desert​.

Comercianții spun că nu mai fac față comenzilor, ceea ce a dus și la creșterea prețurilor de vânzare a acestui produs delicios, ciocolata Dubai:

„Avem ciocolată Dubai în varianta clasică, iar prețul unei bucăți de 120 de grame este 40 de lei. Este făcută cu ingrediente naturale, în laborator, noi producem pasta de fistic.

Cererea este foarte mare, după ce punem ciocolata pe raft, într-o oră este gata. Primim oferte și pentru candy bar, oamenii vor ciocolată Dubai în porții mai mici”, spune angajata unei cofetării din Iași.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai

Dar, așa cum spuneam la început, a apărut și concurența acestei ciocolate, noul preparat românesc fiind denumit ciocoliva, concurentul direct al deja celebrei ciocolate Dubai.

Inovația culinară este inspirată de tradițiile din Transilvania, și după cum îi spune și numele, este un amestec între ciocolata delicioasă și tradiționala colivă, făcută de români la parastase sau înmormântări.

Așa cum este ea descrisă, ciocoliva este un amestec între nuci crocante, tradiționala colivă și, ingredientul nelipsit, ciocolata. Numai că, deși ai crede că este făcută în România, ideea le-a aparținut unor români stabiliți de ceva vreme în celebrul oraș scoțian Glasgow:

„România, here we go! Ne întoarcem acasă cu Ciocoliva noastră! (…) Hai să facem un nou trend în lume și să cucerim mapamondul cu cel mai tare desert al românilor! Vă mulțumim enorm pentru suportul acordat și vă iubim din toată inima.

Haide să facem din Ciocoliva un nou trend în lume cu unul dintre cele mai bune dulciuri ale României. Vă mulțumim tuturor pentru susținere și vă iubim atât de mult”, au transmis cei doi pe Facebook.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Cei doi români, Dani și Alex, vor ca prin acest preparat să detroneze popularitatea ciocolatei Dubai, și vor să intre atât pe piața românească, dar și pe piețele internaționale.

Află cum se prepară desertul care face furori

Inovația culinară este inspirată de tradițiile din Transilvania, are nevoie de anumite ingrediente, iar gospodinele care știu deja cum se face coliva, nu ar trebui să aibă probleme în procurarea acestora. Iată, așadar, care sunt ingredientele necesare pentru ciocoliva:

Ingrediente pentru colivă

  • 200 g grâu decorticat
  • 100 g nuci măcinate
  • 100 g zahăr
  • 100 g biscuiți măcinați
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • opțional: stafide, fructe confiate

Ingrediente pentru ciocolată

  • 200 g ciocolată neagră (sau cu lapte)
  • 50 g unt
  • 2-3 linguri de smântână pentru frișcă (sau lapte)

Ingrediente pentru decorare

  • Bomboane colorate, nuci, sau fulgi de ciocolată

Modul de preparare al colivei

Iată care este rețeta pentru coliva tradițională a românilor.

Spală bine grâul și lasă-l la înmuiat peste noapte. A doua zi, scurge-l și pune-l într-o oală cu laptele. Fierbe la foc mediu până când grâul devine moale, aproximativ 30-40 de minute. După ce grâul este fiert, lasă-l să se răcească puțin.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Adaugă zahărul, nucile, coaja de lămâie, scorțișoara și sarea. Amestecă bine toate ingredientele pentru a se combina. Pune coliva într-un platou sau o tavă, nivelând suprafața. Poți decora cu nuci întregi sau cu fructe uscate, după preferințe.

Modul de preparare al ciocolatei

Începeți prin a toca mărunt ciocolata semidulce și a o pune într-un bol termorezistent. Cu cât tăiați ciocolata mai mărunt, cu atât se va topi mai ușor. Într-o cratiță mică, combinați smântâna și zahărul (dacă folosiți). Încălziți amestecul la foc mediu până când începe să fiarbă.

Aveți grijă să nu fiarbă prea mult. Se toarnă crema fierbinte peste ciocolata tocată. Lăsați să stea timp de aproximativ 2-3 minute pentru a înmuia ciocolata. Apoi, bateți ușor amestecul până când este neted și lucios.

Ciocoliva românească detronează ciocolata Dubai. Cum se prepară desertul care face furori în Transilvania

Dacă folosiți extract de vanilie, amestecați-l în acest moment. Lăsați ganache-ul să se răcească la temperatura camerei până când se îngroașă la consistența dorită. Dacă intenționați să o utilizați ca glazură, lăsați-o să se răcească și mai mult până când devine tartinabilă.

Cum se asamblează ciocoliva

După ce ai toate aceste elemente gata, este momentul să le asamblezi. Așa că, pregătește o tavă ceva mai mică, în care începi prin a așeza un prim strat de colivă.

Ulterior, toarnă un alt strat de ciocolată topită și întinde-l cu o spatulă pe toată suprafața colivei. Poți să-l faci în câte 2 straturi, dacă vrei, iar ulterior lasă această compoziție să se răcească în frigider, aproximativ 2 ore.

După ce s-a răcit, este momentul să asezonezi ciocoliva cu bomboanele colorate, cu nucile și fulgii de ciocolată. În rest, Poftă Bună!

Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Provocarea pe care doar geniile o pot rezolva. Mută două bețe de chibrit pentru a forma 7 pătrate
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
David și Victoria Beckham și-au luat conac plutitor din Miami
EVZ.ro
Alertă medicală în România! Virusul care poate să te ucidă în 48 de ore a ajuns în spitale. A fost confirmat primul caz
Spynews
Anca Țurcașiu a leșinat și s-a prăbușit la pământ. S-a dat alerta la TV
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Elon Musk a pierdut 15 miliarde de dolari cu ultima afacere controversată! De ce a ajuns în această situație
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro