Coliva, ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, în ziua onomastică a cuiva sau pentru ușurarea sufletelor celor răposați, este un aliment care se folosește pentru ritualuri religioase, ce se pregătește din grâu dat la piuă sau din arpacaș. Rețeta este simplă.
Coliva se face după rânduiala sfintei biserici, dar ea nu doar că se face, se și împarte pentru sufletele celor adormiți. Astfel, este și un lucru prin care se face milostenie. Practica oferirii de coliva este tradițională în Grecia, Cipru, Bulgaria, România, Moldova, Rusia și țările balcanice și printre creștinii din Orientul Mijlociu.
Când este servit, amestecul este modelat într-o movilă pentru a semăna cu un mormânt. Totul este acoperit apoi cu zahăr pudră. De obicei, se plasează și o lumânare în centrul desertului, care se aprinde la începutul slujbei și se stinge la sfârșitul acesteia. După liturghie, cei care participă la mâncarea colivei în timp ce vorbesc despre decedat spun: „Dumnezeu să-l ierte”.
Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. După ce acest proces este îndeplinit, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul gros, acoperiți-l apoi cu un litru de apă și puneți-l pe foc mediu. După ce a început să fiarbă, adăugați un vârf de sare și îndepărtați spuma formată la suprafață. Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Amestecați o dată la 10 minute pentru a nu se prinde de oală.
Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit total. În mod normal, ar trebui să dureze cam 40-50 de minute. Acum, adăugați zahărul, care se va topi rapid, compoziția fiind caldă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, preț de 3 minute, timp în care amestecați constant, apoi opriți focul. Puteți lăsa totul să se odihnească peste noapte, într-un loc răcoros. În acest timp, vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi și ultima picătură de lichid rămasă.
După ce s-a răcit, puneți arpacașul fiert într-un castron mare și radeți deasupra coaja de la o lămâie, după ce o spălați bine. Adăugați și nuca măcinată și cea tăiată la cuțit, puneți vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat – pas opțional – și amestecați bine.