15 oct. 2024 | 10:13

Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Aici locuiesc doar 564 de oameni

Utile
Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Aici locuiesc doar 564 de oameni
Datează din secolul al X-lea și a fost construit în funcție de condițiile geografice

Așa cum, nu de puține ori, am scris, există anumite locuri în lume, pline de spectaculos, inedit și istorii care datează de câteva milenii. Este și povestea de față, în care vă propunem să aflați despre singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Ca fapt divers, aici locuiesc doar 564 de oameni.

Unde se află singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor?

Nu de puține ori ni s-a demonstrat că mintea umană este plină de ingeniozitate, iar multe din lucrările venite din astfel de minți au dăinuit peste timp.

Unele dintre ele s-au păstrat până astăzi intacte, precum Piramidele din Egipt, sau cele ale civilizației Maya și Inca. Altele aproape intacte, și am ajuns să le admirăm, dar să ne facă și curioși în a afla cum au fost posibile.

Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Aici locuiesc doar 564 de oameni

Unul din acest gen de locuri este și singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Orașul este locuit și astăzi, și sunt doar 564 de oameni.

Situat în nordul Iranului, este o adevărată bijuterie arhitecturală și culturală, acest oraș de la poalele Munților Alborz, acest orășel unic este cunoscut nu doar pentru peisajele sale montane spectaculoase, ci și pentru o trăsătură care îl face să fie singular în lume.

Străzile sale sunt construite pe acoperișurile caselor, unde locuiesc doar 564 de locuitori.  Pentru turistul amator de senzațional, singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor, oferă o experiență turistică fascinantă și rară, unde arhitectura tradițională și natura se îmbină armonios.

Masouleh, un oraș al armoniei arhitecturale și naturale

Masouleh, situat la 1.050 de metri altitudine în Munții Alborz din Iran, este un loc cu totul aparte. Deși este un oraș mic, având doar 564 de locuitori, atrage atenția prin arhitectura sa neobișnuită.

Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Aici locuiesc doar 564 de oameni

În Masouleh, nu există străzi convenționale, acoperișurile caselor inferioare servind drept drumuri pentru casele superioare. Această dispunere ingenioasă face din oraș o adevărată minune a construcției umane, punându-l pe harta turistică a lumii.

Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișuri, datează din secolul X

Masouleh datează din secolul al X-lea și a fost construit în funcție de condițiile geografice extreme ale regiunii. Orașul se află pe un versant montan abrupt, ceea ce a dus la dezvoltarea unui tip de arhitectură ingenioasă și rar întâlnită.

Casele sunt construite în trepte, astfel încât acoperișul unei case servește ca drum pentru casa situată deasupra ei. Această dispunere unică a permis comunității să folosească eficient spațiul limitat și să adapteze locuințele la terenul accidentat.

Singurul oraș din lume unde poți merge pe acoperișurile caselor. Aici locuiesc doar 564 de oameni

Casele din Masouleh sunt construite din materiale tradiționale precum lutul, piatra și lemnul, iar culorile calde ale pereților se îmbină perfect cu peisajul natural înconjurător.

Străduțele sunt înguste și serpuitoare, iar vizitatorii trebuie să se obișnuiască cu ideea că, în acest oraș, un acoperiș poate fi atât o terasă de relaxare, cât și o cale de acces pentru locuitorii săi. Comunitatea sa este vibrantă și primitoare.

Localnicii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și pentru conservarea tradițiilor vechi de secole. Mulți dintre aceștia se ocupă cu agricultura sau artizanatul, iar turiștii pot achiziționa suveniruri lucrate manual, precum covoare, ceramică sau obiecte din lemn sculptat.

O destinație turistică deosebită

De asemenea, clima montană și aerul curat atrag mulți turiști care vin să exploreze nu doar orașul, ci și împrejurimile pitorești. Masouleh este înconjurat de păduri dese, iar drumețiile pe potecile montane sunt o activitate populară pentru vizitatori.

Deși accesul cu mașina este limitat din cauza terenului, acest lucru contribuie la păstrarea autenticității orașului și la protejarea mediului înconjurător. Masouleh este, fără îndoială, o destinație turistică unică în lume.

Pe lângă arhitectura sa spectaculoasă, orașul oferă și o incursiune în istoria și cultura persană tradițională.

Turiștii pot vizita moschei vechi, băi tradiționale și piețe locale pline de viață. În fiecare vară, orașul organizează festivaluri culturale care atrag vizitatori din toate colțurile lumii.

Deși mic, Masouleh este un oraș care reușește să lase o impresie de neuitat. Vizitatorii rămân uimiți de modul în care locuitorii și-au adaptat stilul de viață la geografia unică a regiunii și de atmosfera liniștită care domnește în oraș.

Digisport.ro
După 3 ani și jumătate de amenințări și vorbe "grele", au bătut palma pentru "împăcarea anului". "Asta i-am zis!"
Stirile PROTV
Câți bani a reușit să facă o femeie care a reciclat sute de PET-uri de la Pelerinajul Sfintei Parascheva din Iași
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imagini RARE cu soția lui Marcel Ciolacu!!! Roxana și soțul său sunt împreună de aproape 30 de ani
EVZ.ro
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Spynews.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
PRO TV
”Ferească Sfântul!” Reacția celor trei chefi după ce au gustat preparatele sud-americane. Cine sunt concurenții care părăsesc definitiv competiția. Eliminare-surpriză la Masterchef!
Adevarul
Culisele clipului realizat de Mr Beast, cel mai cunoscut YouTuber din lume, la Salina Turda. De ce nu a spus unde este și cât l-a costat chiria spațiului
BZI.ro
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu moartea! Prietenul cel mai bun al actorului a fost ucis!
Viva.ro
Wow! Cum arată Elena Gheorghe nemachiată și fără filtre de înfrumusețare: „Să nu ziceți că mă arăt doar când sunt frumos aranjată”
Parteneri
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Redactia.ro
Trucul matematic prin care poți afla vârsta unei persoane. Trebuie doar să știi ultima cifră a numărului de telefon
Click.ro
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Cine este soția rusoaică a lui Romeo Dunca și cum o ține lângă el. Șeful CJ Caraș de la DNA în brațele Valentynei
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Lege de la Comisia Europeană. România e obligată. Se aplică în 27 de state membre
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro