04 oct. 2024 | 21:00

Care este pluralul cuvântului cratiță. Forma greșită folosită de mii de români

Utile
Care este pluralul cuvântului cratiță. Forma greșită folosită de mii de români
Cratițe sau crătiți?

Cuvântul „cratiță” este un substantiv feminin ce se referă la un vas de bucătărie utilizat frecvent pentru prepararea mâncărurilor. Pluralul corect al acestui termen este „cratițe”, dar o confuzie comună printre vorbitorii de limbă română este utilizarea formei „crătiți”. Această formă greșită este folosită frecvent, deși nu este conformă cu regulile gramaticale în limba română​.

Ce plural are cuvântul cratiță

Cratița este un vas de bucătărie, de obicei rotund și cu două toarte, ce poate fi confecționat din diverse materiale, cum ar fi tablă smălțuită, aluminiu sau ceramică. Este utilizată pentru fiert, prăjit sau gătit în general, având un rol esențial în multe rețete tradiționale românești​.

În limba română, majoritatea substantivelor feminine care se termină în -ă la singular formează pluralul prin adăugarea terminației -e. Astfel, „cratiță” devine „cratițe”. Aceasta este o regulă standard de declinare care se aplică și altor cuvinte similare, precum „carte” (care devine „cărți”) sau „masă” (care devine „mese”)​.

Pe de altă parte, forma „crătiți” este incorectă din punct de vedere gramatical și nu urmează niciuna dintre regulile de formare a pluralului în limba română. Utilizarea acestei forme greșite poate crea confuzii și denotă o neînțelegere a limbii​ române.

Citește și Mânăstire sau mănăstire? Cum se spune corect, de fapt

Forma greșită folosită de mulți români

Folosirea greșită a pluralului „crătiți” nu este doar o eroare gramaticală, ci poate duce și la neînțelegeri în comunicare. De exemplu, în discuțiile informale sau în conversațiile de zi cu zi, o astfel de confuzie poate părea neglijentă și afecta percepția celor din jur asupra competenței lingvistice a persoanei respective. Este important să fim conștienți de corectitudinea utilizării limbii române pentru a comunica eficient

Pentru a evita orice confuzie, este esențial să ne informăm asupra regulilor gramaticale și să folosim formele corecte în vorbire și scriere. Resurse precum dicționarele și site-urile specializate în limbaj pot fi de mare ajutor în acest sens. De asemenea, educația lingvistică continuă este importantă pentru toți vorbitorii, indiferent de nivelul de competență în limba română​.

Așadar, pluralul corect pentru cuvântul „cratiță” este „cratițe”. Deși forma „crătiți” este întâlnită frecvent, este important să ne corectăm greșelile pentru a ne exprima corect și eficient.

Vezi și Cum se spune, confortabil sau comfortabil? Greșeala pe care milioane de români o fac zilnic

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Testul auto la care au picat și șoferii experimentați: care este ordinea de trecere în intersecție?
Click.ro
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot supraîncărcat s-a scufundat
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Prima miniserie franțuzească Max Original, lansată pe piață. Când va putea fi vizionată în România
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Ungurii au loc foc. Scandal monstru, s-a decis excluderea: Urâm România!
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
Se dau AJUTOARE de 500 de lei! Cine primește BANII
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro