06 sept. 2024 | 19:46

Cum se spune, confortabil sau comfortabil? Greșeala pe care milioane de români o fac zilnic

Educație
Cum se spune, confortabil sau comfortabil? Greșeala pe care milioane de români o fac zilnic
Greșelile gramaticale nu ar trebui să existe

Este momentul acela al zilei în care învățăm să vorbim și să scriem corect. Astfel că, azi vă propunem să aflați cum se spune corect, confortabil sau comfortabil? Dacă nu știai, modul în care folosim acest cuvânt este, de fapt, greșeala pe care milioane de români o fac zilnic.

Învață cum se spune, confortabil sau comfortabil?

Când vorbim de modul în care scriem și vorbim, indiferent în ce limbă, există anumite reguli ortoepice, ortografice și morfologice care nu pot fi eludate, sau interpretate. Este și cazul cuvântului de astăzi, fiind folosit de cele mai multe ori greșit, mai ales când scriem.

Gramatica limbii, după cum bine se știe, nu numai că ne ajută la modul în care scriem, dar și în vorbirea curentă, deși aici uneori apar neologismele, și atunci lucrurile stau cu totul altfel.

Dar, când vine vorba de scris negru pe alb, atunci suntem obligați să ținem cont de reguli. Revenind la situația de față, tu știi cum se spune corect, confortabil sau comfortabil?

Dacă ai avut curiozitatea să cauți cuvântul în DOOM, vei constata că forma corectă a acestui cuvânt este, de fapt, confortabil, și în niciun caz comfortabil. De fapt, nici dacă vei căuta în DEX online nu vei găsi a doua variantă, cea greșită.

Care este greșeala pe care milioane de români o fac zilnic

Dacă în scris nu se acceptă greșelile de scriere, când vine vorba de vorbirea curentă, aici ar putea fi permisă, să zicem, greșeala, cu toate că nu ar trebui să existe. Așadar, greșeala pe care o fac milioane de români, aproape zilnic, este că folosesc a doua variantă, comfortabil, adăugând m în loc de n în cuvânt.

Dacă ar fi să răspundem la întrebarea de ce?, nici măcar cei care se ocupă cu cercetarea lingvistică nu au găsit un răspuns concret la cum s-a ajuns de la cuvântul confort la comfort.

Gramatica limbii române, complicată pentru unii

Pentru vorbitorul nativ de limba română greșelile gramaticale nu ar trebui să existe, nu mai vorbim de momentul în care s-ar apuca să scrie.

Dacă, în schimb, ne referim la vorbitorii ocazionali, atunci există argumentele care să-i absolve într-o anume proporție, atunci când fac anumite greșeli.

Dar, cu toate astea, nu este o scuză nici pentru prima categorie, nici pentru a doua, de a nu avea noțiunile de bază gramaticale ale limbii pe care o vorbesc și o folosesc în scris.

Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Ostropel de pui cu mămăliguță. Așa îl făceau și bunicile noastre
Click.ro
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Capital.ro
Ea are 30 de ani și el, 64, si e chiar mai tânără decât copiii lui. Cine e superba moldoveancă?
Avantaje
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro