Din cauza presiunilor internaționale și a protestului companiilor naționale, Teodorovici renunță la ”taxa pe lăcomie” și va modifica OUG 114. Argumentele sale pentru acest gest sunt cel puțin ciudate.
În ultimele luni, guvernul României a dat două ordonanțe importante, ambele au fost contestate intens, dar doar una dintre ele va deveni istorie. Prima este OUG 114 pe 2018, cunoscută publicului larg sub numele de taxa pe lăcomie. A doua, ordonanța de urgență cu numărul 7/2019, a fost inițiată de Toader și aduce modificări majore în modul de funcționare al Justiției din România.
Pe parcursul zilei de luni, în Parlament, Teodorovici s-a dat bătut în privința OUG 118. În acel context, a recunoscut că va veni cu o propunere de modificare a ordonanței. Deși situația este evidentă pentru toți, ministrul a ținut să menționeză decizia este rezultată în urma dialogului cu reprezentanții mediului de afaceri, nu din constrângere din partea companiilor.
Deși motivele pentru retragerea respectivei ordonanțe erau numeroase, membrii USR, PNL și PMP au inițiat o moțiune luni împotriva OUG 118 intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională”. În acel context, Teodorovici a venit cu o serie de argumente împotriva opoziției, dar parte importantă a ecuației este că va renunța la majoritatea prevederilor din taxa pe lăcomie.
„Întotdeauna am fost un om al dialogului. Şi am să o repet de câte ori va fi nevoie. Şi da, ca urmare a dialogului din ultima perioadă, nu din constrângere, nu la presiunea companiilor, ci pentru interesul mediului de afaceri din România şi al cetăţenilor români vom veni în perioada următoare cu o propunere de modificare a OUG 114. Şi aici vreau să subliniez foarte clar sprijinul şi propunerile foarte bune venite din partea colegilor de la UDMR atât când am construit bugetul pe 2019, cât şi în cazul Ordonanţei 114, fapt pe care îl doresc şi din partea altor partide din Parlament. Pe cei care nu cred în efectele acestui act normativ îi rog să facă o analiză de impact în care să compare situaţia economică înainte de acest act şi după ce vom avea noua formă aprobată”, a spus Teodorovici la dezbaterea moţiunii.
Încercând să nu pară învins, același ministru al Finanțelor a atacat cu entuziasm manifestările opoziției și a acuzat inițiatorii moțiunii de minciună. „Minciuna însă vă aparţine. Am promis că românii vor avea salarii mărite. Faţă de 2016, când salariul minim brut pe economie era de 1.250 lei, după 2 ani de guvernare avem un salariu minim brut pe economie de 2.080, ceea ce reprezintă o creştere de 66% faţă de anul 2016. Or să se găsească unii critici de serviciu care doar asta ştiu să facă şi care să se declarare îngrijoraţi că salariile cresc mai rapid decât productivitatea. Este o legendă că nu există o corelare între evoluţia acestor indicatori în România. OECD a confirmat chiar acum două săptămâni că România a avut cea mai mare creştere a productivităţii muncii dintre statele analizate. Datele Eurostat arată că în perioada 2013-2017 România a avut cea mai mare creştere a productivităţii muncii în termeni reali, plus 25%, dinamică de peste patru ori mai mare decât media UE”, a continuat Teodorovici.