28 sept. 2024 | 11:04

Cutremur în România sâmbătă. Ce magnitudine a avut seismul

News
Cutremur în România sâmbătă. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur in Romania sambata

În noaptea de sâmbătă, 28 septembrie 2024, România a fost zguduită de un cutremur, care s-a produs în zona seismică Vrancea. La ora 02:13:40 (ora locală a României), seismologii au înregistrat o magnitudine de ml 2.7, la o adâncime de 121.7 km. Deși intensitatea acestui seism nu a fost suficient de mare pentru a provoca daune semnificative, el a fost resimțit de către locuitorii din zonele învecinate.

România s-a zguduit sâmbătă, 28 septembrie 2024

Seismul a fost localizat la aproximativ 50 km vest de Focșani, 56 km nord-vest de Buzău, 66 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 73 km est de Brașov și 85 km nord-est de Ploiești.

Deși cutremurul a avut loc la o adâncime considerabilă, mulți oameni din regiunile menționate au simțit mișcările seismice. Aceste evenimente sunt frecvente în zona Vrancea, care este cunoscută pentru activitatea seismică datorită faptului că se află la intersecția mai multor plăci tectonice.

Impactul asupra populației

În urma cutremurului, nu au fost raportate pagube materiale sau victime, dar este normal ca astfel de evenimente să provoace panică în rândul populației. De-a lungul timpului, cutremurele din această zonă au avut magnitudini variate, unele dintre ele fiind mai puternice și având efecte devastatoare. De aceea, fiecare seism, chiar și unul considerat slab, stârnește îngrijorări în rândul cetățenilor.

Autoritățile locale și seismologii reamintesc importanța pregătirii în caz de cutremur, inclusiv măsuri de siguranță pe care locuitorii ar trebui să le respecte în situații de urgență. Este esențial ca populația să fie informată și educată în privința modului de reacție în cazul unui cutremur, indiferent de magnitudinea acestuia.

Citește și Cutremur puternic în urmă cu puțin timp. Zona în care a avut loc seismul de 6,1!

Cel mai sigur etaj din bloc în cazul unui cutremur

Care e cel mai sigur etaj într-un bloc în cazul unui cutremur? Ei bine, opiniile sunt variate. Unii oameni se simt mai în siguranță la parter, în timp ce alții consideră că etajele superioare sunt mai sigure.

Aceasta depinde de intensitatea seismului și de modul în care este construită clădirea. Marius Marinescu, expert în construcții civile, afirmă că este mai sigur să te afli la un etaj superior.

Aceasta concluzie a fost confirmată și după cutremurul din 1977, când au murit peste 1.500 de oameni; mulți dintre cei care se aflau la etaje superioare au reușit să supraviețuiească. Motivul este simplu: în timpul unui cutremur puternic, structura clădirii poate ceda vertical, iar planșeele se prăbușesc unele peste altele.

Citește și Cutremur joi dimineață, 26 septembrie 2024. Unde s-a produs, anunțul INFP!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Eva nu a fost prima soție a lui Adam. Lilith nu este menționată în Biblie
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Prietenul Prințesei Diana spune adevărul. Cine este tatăl Prințului Harry
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro