În timp ce autoritățile maghiare încearcă să facă față inundațiilor din capitală și orașele traversate de Dunăre, în România ANAR anunță că debitul Dunării se va dubla la sfârșitul lunii septembrie. Conform informațiilor, s-a precizat când va ajunge viitura în România și ce măsuri au luat autoritățile.
Conform informațiilor de ultimă oră, în Ungaria debitul Dunării a crescut peste limitele preconizate, ceea ce a dus la viituri și inundații masive. Cele mai afectate au fost capitala Budapesta, precum și celelalte orașe care se află pe cursul fluviului.
Budapesta, capitala Ungariei de pe malul Dunării, și Wroclaw, un oraș din sud-vestul Poloniei de pe malul râului Oder, care se mândrește cu o catedrală gotică și alte repere istorice, au suferit pagube materiale însemnate, ca urmare a revărsării Dunării.
Ungaria a desfășurat soldați pentru a consolida barierele de-a lungul Dunării, în timp ce mii de voluntari au umplut saci de nisip în zeci de localități riverane.
În Budapesta, autoritățile au închis cheiurile inferioare, care se așteptau să fie sparte de creșterea apelor. A fost închisă și jumătatea inferioară a emblematicei Insule Margareta din oraș.
În ceea ce privește situația de pe teritoriul României, specialiștii de la Administrația Națională Apele Române fac previziuni sumbre, deși cota este una relativ acceptabilă.
Conform acestora, în zona Baziaș, unde se așteaptă ca Dunărea să își modifice debitul, sunt preconizate valori de cel puțin 7.900 mc/s.
Deși ministrul Mediului declara că acesată cotă este una care poate fi ținută sub control, este cu mult peste media anuală stabilită de specialiști. Aceasta, în mod teoretic ar fi trebuit să se situeze în jurul valorii de 3.800 mc/s.
Conform celei mai recente prognoze hidrografice, ANAR anunță că debitul Dunării se va dubla la sfârșitul lunii septembrie.
Cu alte cuvinte, așa cum preciza și ministrul Mediului, în zilele de 28 și 29 septembrie, am putea asista la o escaladare a situației ce va duce la viituri în zonele apropiate curgerii Dunării.
După primele date din teren, la intrarea în România, Dunărea a avut o cotă de 6.100 mc/s, iar ultimele valori înregistrate pe data de 13 septembrie a.c. erau de 2.200mc/s. O avertizare a creșterii debitului este și pentru Porțile de Fier, precum și pe sectoarele Gruia-Galați și Isaccea-Tulcea.
Deși cu debite sub cele din Ungaria, totuși autoritățile române spun că sunt pregătite deja baraje din aluminiu, și se monitorizează zilnic evoluția debitelor.