Temperaturile caniculare și lipsa precipitațiilor din ultimele săptămâni au consecințe vizibile în mai multe regiuni din țară. Sunt locuri în care oamenii primesc apă cu porția și fântânile au secat, din cauza debitului mic al Dunării.
Valul de căldură extremă a trecut și urmează câteva zile cu vijelii și fenomene meteo extreme. Chiar dacă temperaturile sunt mai apropiate de cele normale pentru această perioadă, problema secetei se menține, iar autoritățile trag un semnal de alarmă, după ce debitul Dunării a scăzut considerabil.
Într-o postare în mediul online, cei de la Apele Române arată situația de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Brăila. În această zonă, Dunărea aproape că a secat complet din cauza lipsei precipitațiilor, iar debitul va continua să scadă în zilele următoare. În 49 de localități există avertizări privind restricționarea folosirii apei în perioada următoare, dacă situația nu se remediază.
”Alte două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au secat. Este vorba despre râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad. Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi de 3000 mc/s și vor ajunge la 2400 mc/s în data de 3 septembrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții. Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare, fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare. 41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă,” transmit cei de la Apele Române.
Autoritățile locale au luat măsuri în contextul secetei, iar 658 de localități au apa raționalizată. 388 dintre acestea au apa centralizată, iar restul nu. Oamenii din aceste locuri primesc apă în anumite intervale orare, pentru ca rezerva de apă să ajungă la toată lumea.
În acest context, cei care se ocupă cu administrarea rețelei de apă fac apel la oameni să folosească rațional această resursă, astfel încât să ajungă la toată lumea. Oamenii sunt îndemnați să utilizeze apa doar pentru nevoile elementare și să nu o risipească prin umplerea bazinelor, a piscinelor sau udarea grădinilor, în zonele afectate de secetă.