Referendumul din acest weekend a purtat multe nume. Unii l-au numit referendum pentru familie, alții l-au clasificat ca referendumul anti-gay sau referenedum pro-PSD. Indiferent cum îl clasifici însă, a fost invalidat din cauza lipsei prezenței la urne.
În acest weekend, în zilele de 6 și 7 octombrie, a fost organizat pentru un referendum pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituția României. Până în prezent, a fost definită definită ca fiind ”uniunea liber consimțită între soți”. Coaliția pentru Familie și PSD își doreau să înlocuiască textul respectiv cu mesajul ”uniunea liber consimțită între bărbat și femeie”. Ca referință, cea de a doua formulare era deja prezentă în Codul Civil și nu s-ar fi pus niciodată problema modificării sale.
În orice caz, trecând peste rezultatele la referendum, problema majoră a evenimentului a ținut de prezență. Pentru a fi validat, era nevoie de o prezență la urne de minimum 30% din populația aflată pe listele permanente de cetățeni români cu drept de vor. Mențiunea ”listele permanente” a fost adăugată de curând pentru a elimina nevoia vot a persoanelor aflate în străinătate.
La final de referendum, prezența la referendum pentru familie a fost de aproximativ 20,41%. Cea mai ridicată prezență la vot s-a înregistrat în Suceava – 30,64%, urmată de Dâmbovița (28,98 %), Bihor (28,92%), Olt (27,19%) și Bistrița-Năsăud (26,95%).
Covasna și Harghita au fost județele cu cea mai slabă prezență la referendumul pentru familie 2018, cu 8,50 %, respectiv 11,12%. În Tulcea au votat doar 14,09 %, în Constanța 14,47%, Satu Mare 14,89%, iar în Sibiu 14,96%.
La scurt timp după aflarea rezultatelor cu referire la prezența la referendum, liderul organizației care a inițiat acest efort legislativ a făcut câteva declarații. „Cred că trăim o zi istorică chiar dacă țelul nostru e neîmplinit și nu am putut revizui Constituția. Data viitoare vom reuși. (…)
Nimeni nu va mai putea spune că sunt doar niște semnături. E vocea unei părți a poporului român și această voce trebuie să cântărească. (…) Să fim bucuroși pentru această zi. Acest vot creștin există. Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera împotriva unei astfel de voci”, a declarat Mihai Gheorghiu – Coaliția pentru Familie, ignorând complet faptul că nu toți cei prezenți la urne au votat ”Da” pentru redefinirea familiei.
Opinia PSD pe marginea referendumului eșuat a venit din partea lui Codrin Ștefănescu – secretar general adjunct al PSD. „Pentru cei de la USR e o fantasma. De aceea sunt mici. Domnul Orban spune ca a fost un vot de blam pentru Dragnea. In primul rand acesta nu a fost un vot politic. Evident sunt niste aberatii de la acest partide, PMP, USR, PNL si Iohannis au vehiculat-o in ultima saptamana ca forma de boicot. 4 milioane de romani e o cifra gigant, 4 milioane de romani au venit sa se exprime. Sa nu iesi ca presedinte sa spui ca vei veni la vot, sa ceri poporului sa iasa la vot, sa te ascunzi si sa te duci in ultimele minute asa cu sictir. Uitati-va ce cozi au fost in diaspora”, a declarat Codrin Stefanescu.
„E halucinant modul in care au boicotat in sectii. Au facut tot posibilul sa boicoteze un demers civic normal, care nu a fost asumat politic. Nu poti sa dovedesti apoi ca esti un bun crestin, nu ai cum ca politician sa te duci nici la biserica, nici la nunta. Vreau ca in numele PSD sa ii multumesc presei din Romania pentru campania de informare din ultimele doua saptamani pe care ati facut-o peste tot. Presa e o putere. (…)
Nu a fost un referendum politic, nu a fost politc asumat. Si-au batut joc de familia romana, de Biserica, de democratie. Daca ei cred ca vor convinge cu astfel de mesaje poporul roman, atunci se inseala. O sa se dea rezultate. Cred ca va fi un procent coplesitor pentru da, ceea ce e un mesaj important pentru intreaga lume. Eu cred ca e esecul romanilor in general”, a mai spus Codrin Stefanescu – oficialul PSD.