Cum verifici dacă la referendum a votat altcineva în locul tău

Cum verifici dacă la referendum a votat altcineva în locul tău

Românii au fost dintotdeauna suspicioși că atunci când nu au participat la un referendum, a votat altcineva în locul lor. Acum ai șansa să verifici dacă s-a întâmplat asta în realitate.

Neînțelegerile cu declarațiile pe proprie răspundere, de la primul tur al alegerilor prezidențiale și faptul că unii nu au reușit să voteze, i-a făcut pe mulți să întrebe dacă există o posibilitate prin care pot verifica dacă le-a fost furat votul. Într-adevăr, ai posibilitatea de a afla dacă altcineva a votat pe numele tău, trebuie doar să ai puțină răbdare și să completezi anumite cereri.

În primul rând, trebuie să trimiți o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și să întrebi dacă există în dreptul CNP-ului tău o semnătură pe listele electorale. Instituția are obligația prevăzută de lege de a-ți răspunde în maxim 30 de zile.

În cazul în care răspunsul acestei cereri este afirmativ, trebuie să mai faci o solicitare care să-ți ofere o copie a documentului respectiv, în care apare semnătura ta. După ce ai primit copia, poți să faci o plângere penală pentru fals în înscrisuri oficiale și fraudă electorală.

Cererile pot fi trimise pe e-mail, iar datele de contact ale AEP le găsești aici. De asemenea, modelele cererilor de care ai nevoie pentru a vedea dacă a votat altcineva în locul tău le găsești pe site-ul Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, care poate fi accesat aici.

Cei de la Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România se oferă să te ajute să redactezi acea plângere penală, după ce ai dovada că, într-adevăr, a votat altcineva în locul tău.

Sursa: apador.org