După cum bine se știe, spectacolul ceresc ne surprinde uneori prin evenimente unice. Deși mulți au crezut acest lucru, în noaptea de duminică spreluni, 26 august, în realitate s-a aflat ce este de fapt mingea de foc care a traversat cerul României duminică seara, a urmare a explicațiilor date de fizicieni.
Ieri seara, locuitorii mai multor orașe din vestul și sud-vestul României, au asistat la un spectacol ceresc. O minge de foc avea să străbată cerul României, fenomenul fiind vizibil din Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova sau Brașov.
Deși inițial s-a crezut că, fie a fost un meteorit, sau chiar un obiect neidentificat, în realitate lucrurile stau cu totul altfel.
Dar, înainte de a desconspira ce este de fapt mingea de foc care a traversat cerul României duminică seara, trebuie vorbit puțin de câteva evenimente care au avut loc în iulie a.c.
Pe 11 iulie, specialiștii companiei SpaceX annțau dificultăți la o serie de sateliți, mai exact o defecțiune a etajului superior Falcon 9 la lansarea din 11 iulie.
Într-o declarație din 12 iulie, compania a declarat că cei 20 de sateliți de pe lansarea Grupului 9-3 nu au putut să își ridice orbita deoarece sistemele de propulsie electrică de pe nava spațială nu pot contracara rezistența atmosferică ridicată pe care sateliții o întâlnesc pe orbitele lor foarte joase.
Motorul etajului superior al rachetei „a suferit o anomalie și nu a putut finaliza a doua ardere”, a declarat compania, care ar fi circularizat orbita etajului înainte de lansarea satelitului. Deși etapa a reușit să desfășoare sateliții, aceștia au fost lăsați pe o orbită cu un punct scăzut, de doar 135 de kilometri.
Acum, întorcându-ne la evenimentul serii trecute, conform fizicenilor, acea minge de foc au reprezentant, de fapt, resturi ale unuia din sateliții Starlink, necotrolat, care a intrat în atmsofera terestră.
„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020).”, csria aseară fizicianul Claudiu Tănăselia, pe Facebook.
Se pare că acești sateliți au devenit o problemă majoră pentru astronomi, conform Space.com, deoarece sunt considerați ca fiind forme de poluare luminoasă.
Reamintim că în iulie SpaceX, deținută de Elon Musk, a lansat nu mai puțin de 6.200 de astfel de sateliți, mulți dintre ei fiind folosiți pentru conectare la internet, inclusiv în Ucraina lovită de războiul declanșat de Rusia.