În cursul zilei de luni, miliardarul Elon Musk a publicat pe Twitter mai multe postări prin intermediul cărora sugerează propuneri de pace între Rusia și Ucraina. Astfel, acesta a creat și un sondaj prin care le solicită internauților să voteze una dintre cele patru variante de pace, însă răspunsurile primite nu au fost conform așteptărilor proprietarului Tesla. Ca replică la sondajul organizat de Elon Musk, liderul ucrainean a creat și el un sondaj care îl are în centru pe Elon Musk. Vezi cum s-a desfășurat conflictul dintre cei doi.
Elon Musk a șocat lumea după postările publicate pe Twitter, care propuneau ca Peninsula Crimeea să fie păstrată de Rusia, oferind argumentul istoric folosit de propaganda rusească.
Acesta a amintit de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954.
Văzând răspunsurile critice primite, miliardarul a propus ca cetățenii din Donbas și Crimeea să aleagă de partea cui vor să fie, de cea a Ucrainei sau a Rusiei. De asemenea, Elon Musk a menționat cele patru propuneri de pace dintre Ucraina și Rusia.
Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU
Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară
Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov)
Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă, Ucraina rămâne neutră”, a fost una dintre postările lui Elon Musk.
Enervat de modul în care Elon Musk vrea să „facă pace în lume”, liderul ucrainean a creat și el un sondaj prin care îi întreabă pe cetățenii de pe Twitter „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”, dând naștere unui război direct între cei doi. În proporție de 85%, răspunsurile au fost favorabile, bineînțeles, pentru cel care susține partea ucraineană.
La sondajul realizat de Elon Musk a răspuns și ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, care s-a adresat într-o formă mai puțin creștină. Acesta a afirmat că„Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”, atrăgând în acest mod mai puțin formal atenția tuturor.
La postarea controversată inițiată de miliardar au răspuns și reprezentanții publicației The Kyiv Post, care i-au sugerat miliardarului să se limiteze la a organiza sondaje pe suiecte despre care deține mai multe informații.
„Elon, ești un tip tare, și mulțumim pentru Starlink, însă ar fi minunat dacă ai ține voturi pe subiecte pe care le cunoști. Nici noi nu ținem voturi în ce privește apartheid-ul și Nelson Mandela”, i-a replicat sursa citată anterior.