Atunci când scoți niște bani din buzunar, indiferent desrpe ce este vorba, te aștepți să primești ceea ce ai plătit. Dacă ne referim la vacanțe, și la prețurile practicate în magazine, cu atât mai mult suntem îndreptățiți să beneficiem de ceea ce am cumpărat. Din păcate, în ultima vreme au apărut tot mai multe relatări despre cum sunt păcăliți românii în vacanța din Grecia. Multți dintre ei s-au întors acasă mai supărați ca niciodată, și critică în termeni duri ceea ce s-a întâmplat.
În ultimii ani, Grecia a devenit pentru majoritatea românilor o destinație frecventă, mai ales datorită prețurilor mici, locurilor spectaculoase, și nu numai, existând multe motive pentru care românii aleg insulele din Grecia.
Dar, conform unei zicale care spune că „nimic bun nu ține o veșnicie!”, se pare că lucrurile au început să se înrăutățească pe litoralul elen.
Din ce în ce mai mulți turiști români se plâng de multele nereguli întâlnite aici, deși au scos din buzunar sume considerabile pentru un sejur în Grecia. Realitatea de acum este că nimic nu mai este cum era în urmă cu câțiva ani, iar relatările despre cum sunt păcăliți românii în vacanța din Grecia sunt din ce în ce mai multe.
După cum bine știm pe rețelele de socializare există o serie de grupuri turistice, locuri în care fiecare român își poveștete experiențele, bune sau rele, din diferitele locații vizitate, iar cele mai multe au legătură cu litoralul și insulele grecești.
Pe unele din aceste grupuri au apărut o serie de relatări despre aceste experiențe, din păcate nu din cele mai bune. Dacă unele din relatări vorbesc despre modul în care au fost serviți în resorturi, altele vorbesc despre prețurile extrem de ridicate din această perioadă, unele referitoare la celebrul ulei de măsline:
„Am cumpărat un bidon de 17 litri şi mi-am luat ţeapă. Efectiv nu am putut să îl consum!”, a scris un român.
„Calitatea uleiului nu mai e aceeaşi”, a continuat un alt turist care a fost în Grecia.
O justificare a acestor prețuri extrem de mari este că seceta din ultimii doi ani a dus la diminuarea culturilor de măsline, și ca urmare în 2024 producătorii au decis să crească prețurile la uleiul de măsline cu cel puțin 30%.
Dar, surprinzător, marii producători spun că, de fapt, producția de ulei de măsline a crescut, și că asta va duce la prețuri scăzute, treptat.
Anul 2024, așa cum era de așteptat, a adus scumpiri peste tot în Europa. În Grecia, una din țările devastate de canicula și incendiile de vegetație de anul trecut, anunța o majorare a prețurilor, inclusiv la uleiul de măsline.
Cu toate asta, la jumătatea lunii mai a.c., estimările privind producția de ulei de măsline în Grecia erau optimiste.
„În acest moment (n.r. luna mai 2024) ne aflăm în perioada de înflorire, iar după aproximativ o lună vom avea fructificarea.
Toate acestea în condițiile în care totul se va dezvolta normal”, a declarat președintele Organizației naționale interprofesionale a uleiului de măsline, Manolis Giannoulis, pentru agenția de presă de stat amna.
Cu toate acestea, deși nu se pot trage încă concluzii ferme, există sentimentul că recolta va fi mai mare decât cea de anul trecut.
Potrivit estimărilor, a ajuns la 130.000-150.000 de tone, un minim record. În luna aprilie, mai arată datele, a avut loc o diminuare a prețurilor de producție, care nu a ajuns încă la consumatorul final.
„Avem o reducere de 1-1,30 euro pe litru a prețurilor de producție. Desigur, acest lucru se va reflecta treptat în prețurile din supermarketuri.”, a declarat.
În aceeași lună mai a acestui an, uleiul de măsline extravirgin este vândut de producători cu 7,80-8,20 euro pe litru, față de 9,30-9,50 euro pe litru în urmă cu o lună. Dar, cu toate astea, prețurile la uleiul de măsline din supermarketuri grecești rămân la același nivel ridicat.