29 iul. 2024 | 15:54

Câinii, folosiți ca salvamari în țara plină de români: „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”

Diverse
Câinii, folosiți ca salvamari în țara plină de români: „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”
„Pentru a trage șase persoane, ai nevoie doar de un câine”

De cele mai multe ori, mai ales în zonele de litoral, avem de-a face cu salvamari umani. Dar, în urma unor proiecte pilot, se pare că au ajuns să fie folosiți câinii, iar specialiștii spun că „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”.

În Italia, câinii sunt folosiți ca salvamari

Dacă ai ajuns în ultimii ani să te bucuri de apele superbe din largul coastei Italiei, ai putut vedea la lucru pe cel mai bun prieten al omului, dar de data asta din postura de salvamar. Salvamarii de pe plajele din Italia au cu ei un companion canin pentru a ajuta la salvările din apă. Aceștia nu sunt câini obișnuiți, sunt câini salvamari. Aceștia sunt special antrenați, și care alături de stăpânul lor, formează o „unitate cu șase picioare” capabilă să aducă la mal, și în siguranță, pe cei aflați în situații limită.

Câinii, folosiți ca salvamari în țara plină de români „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”

Potrivit lui Ferruccio Pilenga, președintele Școlii italiene pentru câini salvamari, prietenii noștri blănoși sunt partenerii ideali ai salvamarilor, deoarece sunt capabili să rămână calmi sub presiune și să aleagă instinctiv cea mai sigură cale prin curenții de apă pentru a se întoarce la mal în siguranță.

„Pentru a trage șase persoane, ai nevoie doar de un câine”

Și pentru că patrupezii sunt capabili să mențină pe linia de plutire atât salvatorul, cât și persoana, sau persoanele salvate, ei permit salvamarului uman să își conserve energia și să se concentreze pe a fi un salvator mai eficient.

„Întotdeauna spun că, pentru a trage o sanie, ai nevoie de cel puțin șase câini, iar pentru a trage șase persoane, ai nevoie doar de un câine”, spune Ferruccio Pilenga.

Școala de salvamari are peste 350 de câini de salvare certificați. Aceștia salvează în prezent între 20 și 30 de persoane pe an, numărul acestora crescând în fiecare an. Acești eroi sar din bărci și elicoptere în viteză pentru a ajunge la persoanele aflate în pericol. Antrenamentul este riguros și epuizant, dar câinilor pare să le placă.

Câinii, folosiți ca salvamari în țara plină de români „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”

În 1989, Ferruccio a înființat Școala italiană de câini de salvare „La Scuola Italiana Cani Salvataggio” (SICS) lângă Milano.  Cursul internațional al lui Ferruccio a antrenat câini care lucrează în SUA, Germania, Elveția, Insulele Canare și Azore și există planuri de a deschide un lanț de școli în mai multe țări.

Rasa Newfoundland sunt excelenți câini de salvare

Italianul Ferrucio Pilenga a înființat școala de dresaj după ce propriul său câine, un Newfoundland pe nume Mas, i-a salvat fiica atunci când aceasta se lupta să rămână deasupra apei într-un lac, pe când era copil. Acum, la mai bine de 30 de ani după ce Mas a salvat-o pe tânăra fiică a lui Ferruccio, câinii de la școală salvează vieți pe plajele și lacurile din Italia, sărind de pe bărcile și elicopterele pazei de coastă și târând bărci pneumatice la loc sigur.

Câinii, folosiți ca salvamari în țara plină de români „Au simțurile mai ascuțite ca oamenii”

Câinii din rasa Newfoundland sunt excelenți câini de salvare în apă, datorită blănii groase duble, picioarelor palmate și dimensiunilor și forței imense care le permit să tragă încărcături mari după ei în timp ce înoată. Acești giganți păroși pot cântări până la 150 de kilograme și se ridică la 28 de centimetri la umăr, ceea ce îi face una dintre cele mai mari rase de câini. Sunt iubitori, încrezători și grozavi cu copiii: adevărați giganți blânzi.

De asemenea, sunt aproape numai buni pentru apă, pe care o adoră. Blana lor este uleioasă, rezistentă la apă, iar labele lor sunt palmate. Spre deosebire de alți câini, ei nu fac canotaj. Au propria lor formă de bras canin, ceea ce îi face înotători extrem de puternici.

Dar și alte rase de câini sunt antrenate la Școala italiană pentru câini salvamari, și care servește drept sursă de inspirație pentru alte țări care folosesc câini pentru a ajuta la salvările din apă. De ceva timp, există  o Academie Americană de Salvare Canină în Apă în Massachusetts.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro