Oamenii adoră să aibă în preajma lor animale de companie. Desigur că un prieten în jurul casei înseamnă multă responsabilitate și răbdare. Stăpânii de câini trebuie să știe și că ei înțeleg anumite expresii. Un studiu recent a arătat că un patruped obișnuit poate să răspundă în mod constant la 89 de cuvinte sau fraze. Ce cuvinte și expresii înțeleg aceștia și ce alte detalii au mai adus în prim-plan specialiștii?
Majoritatea stăpânilor se întreabă des cum văd câinii lucrurile și care sunt cuvintele care trezesc ceva în mintea lor. Un studiu recent a adus în prim-plan câteva cuvinte și expresii pe care și prietenii necuvântători le înțeleg la perfecție.
Cu siguranță că indiferent de acestea animăluțele și stăpânii trebuie să se înțeleagă din priviri. Multe din gesturile și privirile lor îți indică foarte rapid dacă se simt bine sau nu ori dacă vor să fie iubiți sau dacă doresc doar o porție de joacă.
Câinii răspund rapid la cuvântul ,,plimbare”. Aceștia pot acționa imediat ce aud asta. Ei își pot agita codița sau pot să devină foarte fericiți datorită celor auzite, mai cu seamă că adoră să petreacă timp în spațiu liber unde să își găsească noi prieteni.
Cu toate astea, vocabularul unui câine nu este extins. Aproape jumătate din cele înțelese de ei reprezintă un ordin precum: „stai” sau „pleacă”, dar și altele generale ca „așteaptă”, de exemplu, sunt la de bine înțelese.
Cercetătorii au descoperit că unii câini foarte inteligenți au răspuns la peste 200 de cuvinte, fiind echivalent cu vocabularul unui copil de doi ani.
Animăluțul nu rostește cuvintele așa cum ar încerca un copil, dar pare să răspundă într-un mod specific acestora, sugerând un anumit nivel de înțelegere a limbajului nostru.
Zece dintre cuvinte/expresii au fost recunoscute în mod specific de peste 90% din animale. Printre ele avem: „stai”, „fată bună/băiat bun”, „vino”, „așteaptă”, „nu”, „da”, „pleacă”.
Câinii rari însă pot răspunde la acestea: : „șterge-ți picioarele”, „șoptește”, „tare”, „lemn”, dar și numele stăpânului sau a îngrijitorului său.
Câinii profesioniști și cei dresați să lucreze cu armata, forțele de ordine sau operațiunile de căutare și salvare au un vocabular de 1.5 mai mare decât cei fără pregătire.
„Cu cercetări suplimentare, acest mod de a proceda ar putea deveni un instrument de cercetare eficient și economic pentru a identifica unele dintre abilitățile lor și poate ajuta la prezicerea rapidă a potențialului anumitor câini pentru diferite ocupații”, concluzionează autorii studiului.