Fiecare român, fie angajaat, fie pensionar, beneficiază de un set de analize gratuite, în baza cotizațiilor la fondul de sănătate. Majoritatea au o asigurare de sănătate, și în baza acestei au acces la serviciile medicale. Dar, conform datelor oficiale, există un număr de persoane care nu au cotizat, sau nu au mai cotizat, și astfel nu mai au asigurare medicală. În baza legislației, s-a stabilit ce analize poți face gratuit dacă nu ai asigurare de sănătate. fiind vorba despre investigațiile medicale pe care toți românii ar trebui să le facă.
După cum bine se știe, românii care activează în câmpul muncii, sau care au statutul de pensionar, plătesc lunar statului contribuțiile de asigurări de sănătate. Conform cadrului legal, actualizat, Legea 227/2015, contribuția individuală este de 5,5%, iar cea plătit de angajator ete de 5,2% la CNAS.
Toți acești bani sunt plătiți către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar în baza acestor contribuții beneficiem de servicii medicale de bază gratuite, de servicii medicale de urgență și, după caz, de scutirea plății unor intervenții de urgență.
Aceste procente de cotizare se stabilesc, conform legii, în baza unui calcul al contribuției individuale a persoanelor fizice, precum și a angajatorului. Dar, așa cum s-a dovedit în nenumărate cazuri, deși românilor li se opresc aceste contribuții, de cele mai multe ori plafoanele de gratuitate ajung la limită. Astfel că, deși vorbim de servicii medicale de bază, precum seturile de analize simple, de cele mai multe ori ajung să le plătească.
De la 1 iulie vorbim despre schimbările majore din sistemul de sănătate. În baza legislației actuale, persoanele care nu au avut, sau nu mai au contribuții la asigurările de sănătate, pot beneficia de un set minim de analize gratuite, în limita plafonului fiecărui medic de familie.
Dar acum în urma unui proiect legislativ adoptat recent, se stabilește ce analize poți face gratuit dacă nu ai asigurare de sănătate, dar numai în baza unei decizii a medicului de familie.
Concret, în cazul în care există o suspiciune a unei boli oncologice sau de ordin hepatic, medicul de familie poate emite un bilet de trimitere pentru cei fără cotizații la asigurări de sănătate. În baza acestui bilet de trimitere, cei fără asigurări de sănătate pot face un set de analize în mod gratuit.
Proiectul legislatriv a intrat în vigoare de la 1 iulie a.c., iar în baza acestuia s-a afalt care sunt, de fapt, investigațiile medicale pe care toți românii ar trebui să le facă.
Este vorba de seturile de analize pentru hepatita B și C, precum și investigațiile imagistice pentru bolile oncologice. Medicii de familie spun că în baza noului cadru legal, românii care nu au asigură de sănătate, implicit contribuții plătite, pot beneficia de aceste invstigații în mod gratuit.
Condiția pentru a putea beneficia de aceste investigații este ca cei care nu au asigura să fie deja înscriși pe listele unui medic de familie, fie că locuiește în România, fie că vine din străinătate. O altă condiție este ca medicul să justifice în mod clar motivele pentru care a fost emis biletul de trimitere în cazul acestor pacienți.