Vești bune pentru români de la 1 iulie! Potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pacienții vor avea mai multe privilegii în sistemul public de Sănătate, iar mijloacele de prevenție vor fi mai bine puse la punct. Noul contract-cadru din Sănătate va intra în vigoare de la data menționată, acțiune care va favoriza mai multe consultații grtauite și investigații.
De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru din Sănătate, în urma căruia, pacienții români cu asigurare de sănătate vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie, în urma cărora, medicii vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice, o mare parte gratuite pentru asigurați.
Pentru a preveni aglomerația și presiunea din spitale, noul contract-cadru prevede o creștere a numărului de analize efectuate în ambulatoriu și la spital. Documentul a fost aprobat deja de Guvern, accentul fiind pus pe depistarea precoce a bolilor și pe creșterea numărului de consultații preventive care pot fi decontate. Potrivit șefei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), documentul reprezintă „o adevărată reformă a sistemului“.
„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS.
Prin intermediul unui comunicat de presă, CNAS a prezentat principalele schimbări care vor apărea de la 1 iulie în sistemul public de Sănătate. Printre noile avantaje de care pacienții vor beneficia se numără riscogramele, destinate persoanelor cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.
Acestea vor fi efectuate în vederea depistării precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.
Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor fi evaluate din punct de vedere al comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.
De asemenea, persoanele cu vârste cuprinse între 18-39 de ani vor putea să-și facă anual consultații de prevenție, iar medicii vor avea la dispoziție posibilitatea de a recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care asiguraţii vor beneficia gratuit.
„Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent“, arată CNAS.