În timp ce mulți români pleacă din țară în căutarea unor destinații de vacanță spectaculoase, în România există locuri care i-au cucerit pe străini. Unul dintre aceste locuri a fost inclus de revista Time în top 100 cele mai frumoase destinații din lume și merită să-l vizitezi măcar o dată în viață.
Atunci când vine vorba despre destinații de vacanță din țara noastră, sunt câteva locuri care îți taie respirația cu frumusețea lor.
Unele dintre ele au devenit renumite chiar și peste hotare, iar Via Transilvanica este un exemplu excelent în acest sens. Recent, despre acest traseu din România au scris și jurnaliștii de la revista Time.
Traseul turistic care traversează țara noastră pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, apare în lista cu 100 de locuri recomandate de Time pentru a fi vizitate.
Numită și ”drumul care unește”, Via Transilvanica este destinația de vacanță ideală pentru iubitorii de natură și pentru cei care vor să își încarce bateriile în aer liber.
”Supranumit drumul care uneşte pentru focusul său asupra comunităţilor, proiectul îi duce pe călători prin sate tradiţionale care trăiesc din lucratul pământului.
Vizitatorii pot rezerva o cameră într-un hotel sau han sau pot căuta cazare în casele şi parohiile localnicilor, unde mesele gătite în casă sunt servite cu produse din gospodărie”, se arată în revista Time.
Traseul care traversează România de la nord la sud poate fi accesat de turiști din orice punct. Indiferent că pornești de la capăt și mergi până la jumătate sau alegi o altă bucată de drum pentru plimbare, cu siguranță ai ce vedea. Drumețiile pe jos sau cu bicicleta sunt ideale, pentru a te bucura de peisajele naturale.
Drumul are o lungime de 1.400 de kilometri în total și străbate 10 județe din România: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Harghita și Cluj. Astfel, peisajele sunt diverse, în funcție de zonă, pentru că traseul cuprinde atât relief montan, trecând prin Carpați, cât și podișuri, văi, câmpie etc.
Pe Via Transilvanica se pot vizita numeroase obiective precum cetăți medievale, biserici și mănăstiri, castele, muzee. Modalitățile de petrecere a timpului liber sunt diverse, iar comunitățile locale pe care le traversează Via Transilvanica păstrează autenticitatea și farmecul de altădată.
Turiștii se pot caza la hoteluri sau pensiuni, iar în unele zone chiar și în casele localnicilor, unde se pot delecta cu preparate culinare tradiționale românești, făcute după rețete originale.