Croazierele pe mările și oceanele lumii sunt din nou la modă. Așa se face că mulți români aleg să-și petreacă, pe mare, concediul. Dar, dacă vrei să pleci într-o astfel de vacanță, este bine să știi ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră.
Îmbarcarea pe un vas de croazieră nu seamănă cu îmbarcarea într-un autobuz de oraș sau cu urcarea în metrou.
Deoarece croazierele implică călătorii internaționale, nu ți se va permite să navighezi dacă nu ai toate documentele de croazieră și actele de identitate corespunzătoare. Aceasta înseamnă că vei dori să știi exact ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră.
Odată ce ai această listă, verific-o de două și trei ori pentru a te asigura că nu ai uitat nimic. Procesul de check-in poate fi intimidant dacă nu ai mai trecut prin el înainte. S-ar putea să te întrebi ce sunt, mai exact, documentele de croazieră, de care ai nevoie și cum le obții.
Pentru majoritatea croazierelor, veți avea nevoie de o carte de identitate valabilă cel puțin șase luni de la data încheierii croazierei, un pașaport valabil, asigurarea de călătorie, precum și vizele necesare.
În funcție de destinațiile pe care le vizitează croaziera, este posibil să ți se ceară să obții vize sau alte documente care-ți permit să intri și să rămâi într-o anumită țară sau regiune. În calitate de pasager, este responsabilitatea ta să știi când trebuie să soliciți o viză, cât vă va costa și cât timp trebuie să acorzi pentru procesare.
Uneori, compania de croazieră se va ocupa de obținerea vizei în numele pasagerilor și va acoperi orice taxe asociate. Este recomandat să consuli site-urile oficiale ale țărilor de pe itinerariul croazierei pentru a vedea ce este necesar și contactează direct compania de croazieră pentru a întreba dacă se poate ocupa de solicitarea vizei pentru tine. Păstrează toate documentele necesare pentru călătorie.
Când vine vorbva de astfel de vacanțe de croazieră, pe adevărate orașe plutitoare, este o chestiune de accesibilitate combinată cu preferințele de vacanță ale unui anumit grup de vârstă.
Spre exemplu, croazierele Disney ar fi în mod natural o atracție pentru familiile tinere, iar croazierele mai scurte s-ar potrivi cu siguranță mai bine cu puterea de cumpărare a generațiilor tinere.
Atât croazierele scurte, cât și lungi, par a fi populate în principal de cei mai în vârstă, care au atât bani, cât și timp. Lucrurile se schimbă de la o generație la alta, dar genul acesta de vacanțe întotdeauna vor avea doritpri și vor exista cei care vor să călătorească și să vadă lucruri. Până la urmă, croaziera este un mod minunat de a vedea lumea.
Ca fapt divers, înainte de pandemie, croazierele creșteau cu 20% pe an, mai mult decât orice altă formă de călătorie. Numărul tinerilor, mai expuși la genul acesta de aventuri, a crescut prin intermediul internetului, precum și al călătoriilor multigeneraționale.
Deși se spunea că nu există nimic de făcut pe navă, spre exemplu celebrele vase de croazieră Royal, Carnival, Norwegian, acestea au multe de făcut pentru copii și tineri adulți.
Dacă nu știai, vasul de croazieră Royal este ca un parc de distracții plutitor.O altă linie de croazieră, Princess, are activități non-stop, deși mai orientate spre cei trecuți de 40 de ani. Așa că nu este de mirare faptul că mulți români aleg croazierele, din nou la modă.
Pe 27 ianuarie 2024, cel mai mare vas de croazieră din lume pornea în călătoria sa inaugurală. „Icon of the Seas”, vasul de croazieră a companiei Royal Caribbean a pleca din portul Miami pe 27 ianuarie 2024, pentru un tur de șapte zile în Caraibe.
Vasul masiv măsoară 365 metri lungime și cântărește peste 276.000 tone. Aceasta este mai mult decât lungimea a patru terenuri de fotbal și de aproximativ cinci ori greutatea Titanicului.
Nava de lux are 20 de punți și șapte piscine și poate găzdui peste 7.000 de oaspeți și 2.350 de membri ai echipajului. Prezentat ca fiind „prima combinație unică a celor mai bune din fiecare vacanță”, acesta are opt „cartiere” distincte, fiecare cu propria temă.
După cum probabil ați ghicit, un astfel de lux nu este ieftin. O călătorie de șapte zile pe „Icon of the Seas” costă între 1.800 și 2.200 de dolari de persoană. Cu toate acestea, prețul piperat nu pare să fi împiedicat fanii nerăbdători. Royal Caribbean spune că stațiunea plutitoare de 2 miliarde de dolari este aproape complet rezervată până în 2026.