21 iul. 2024 | 14:28

Ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele. Actrița Maia Morgenstern a filmat totul: „Vă mulțumim”

Diverse
Ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele. Actrița Maia Morgenstern a filmat totul: „Vă mulțumim
Oceanele lumii au fost afectate de valuri de căldură marină extremă

Liotralul românesc are tot ceea ce-și dorește un turist. Uneori mai puțină curățenie, din păcate, de cele mai multe ori din cauza turiștilor. dar, așa cum reiese din imaginile postate de celebra actriță Maia Morgerstern, de data asta este vorba de cu totul alte motive, mai exact din cauza caniculei. Clipul publicat de actriță arată ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele.

Din cauza caniculei, Marea Neagră e invadată de alge

Anul 2024 este deja recunoscut ca unul al valorilor termice extreme record. În acest context, valurile de căldură marină din acest an au dus la o scădere fără precedent a creșterii fitoplanctonului și a algelor, de care multe animale din oceane depind pentru hrană.

Un alt efect, cel puțin la nivelul Mării Negre, a apărut și fenomenul apariției algelor pe sufrapața mării, mai ales în zonele de plajă. Aflată la malul mării, actrița Maia Morgerstern a publicat un clip video care arată exact acest fenomen.

Este posibil ca temperaturile record ale mării să fi declanșat un declin global fără precedent al creșterii fitoplanctonului și a algelor, care constituie baza rețelei alimentare marine.

Ce au început să facă turiștii pe litoral după ce algele au invadat plajele

De altfel, și anul trecut, mare parte din oceanele lumii au fost afectate de valuri de căldură marină extremă, cauzate de schimbările climatice și de trecerea la condiții El Niño mai calde în Oceanul Pacific.

Maia Morgerstern, aflată la mare, avea să filmeze acest fenomen, ulterior cei care îi urmăresc aveau să vadă cum turiștii aflați pe plajă s-au apucat să facă curat și să strângă algele, iar artista este auzită spunând:

„La Mangalia, foarte frumos. Foarte frumos! Curățăm malul, prea bine. E foarte frumos ceea ce se întâmplă, fără supărare.”

Fenomenul s-a întâmplat și în 2023, datorită căldurii extreme

Valurile de căldură marine sunt perioade neobișnuite în timpul cărora suprafața mării se încălzește timp de câteva zile până la câteva luni, pe suprafețe de până la mii de kilometri pătrați. Deși creșterea temperaturilor de la suprafața oceanului este principalul indicator, acestea se pot extinde și la adâncurile mării.

În plus, deși sunt fenomene climatice extreme, localizate și temporare, acestea devin din ce în ce mai intense, frecvente, de lungă durată și răspândite spațial ca urmare a schimbărilor climatice. Conform IPCC, frecvența valurilor de căldură marine s-a dublat din anii 1980.

În 2003 au fost studiate primele valuri de căldură marină în Marea Mediterană, care au evidențiat temperaturi de vară cuprinse între +1 și +3 grade peste mediile sezoniere. De atunci, alte episoade au ținut prima pagină a ziarelor, cum ar fi episodul din 2011 din largul coastei de vest a Australiei, cu temperaturi care au atins până la +5°C peste normele sezoniere pe o perioadă de zece săptămâni.

În timpul acestui episod, oamenii de știință au observat primele cazuri de albire a coralilor în reciful Ningaloo, în largul insulelor Abrolhos și pe coasta Pilbara. Mai recent, în 2023, Pacificul de Nord-Vest a cunoscut cele mai puternice valuri de căldură înregistrate vreodată la nivel local, temperaturile crescând cu un alarmant +2,6 grade peste normă.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Reacția unui român după ce a fost refuzat pe internet de o tânără: „Tu ești mai presus, oare?”
EVZ.ro
Cutremur în mass-media. Dispare după o activitate de 20 de ani
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Miley Cyrus, dată în judecată pentru „Flowers”. Acuzații de plagiat după Bruno Mars
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro