10 iul. 2024 | 20:58

Zonele din România în care poți întâlni urși. Harta cu punctele care prezintă cel mai mare risc

News
Zonele din România în care poți întâlni urși. Harta cu punctele care prezintă cel mai mare risc

România găzduiește peste 7.000 de urși bruni, iar incidentele cu aceste animale sălbatice devin din ce în ce mai frecvente. WWF-România a creat în 2021 o hartă bazată pe informațiile Ministerului Mediului privind daunele cauzate de urși.

„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs. Acestea ar putea identifica riscurile potențiale la nivelul localităților și fondurilor cinegetice, în baza conflictelor raportate anterior către Ministerul Mediului,” conform unui comunicat de presă al WWF-România.

Harta include și cazurile relatate în presă despre atacurile urșilor asupra oamenilor. „Există resurse suficiente, atât din datele Ministerului, cât și din studiile și observațiile ONG-urilor specializate în carnivore mari, pentru a avea o imagine clară a zonelor de risc. Este nevoie doar ca Ministerul Mediului să centralizeze aceste date, să genereze hărțile și să le facă publice,” a declarat Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului Specii și Arii Protejate WWF-România.

Hărțile de risc realizate de WWF-România și partenerii săi includ:

  • Harta zonelor critice de conectivitate, care poate fi accesată online.
  • Harta zonelor de risc pentru conflictele om-urs, realizată în cadrul proiectului Life for Bear, ICAS Brașov.
  • Harta pagubelor create de urși la nivel național între 2012 și 2018, tot în cadrul proiectului Life for Bear, ICAS Brașov

Harta poate fi consultată AICI

Zonele din România în care poți întâlni urși (2)

Câți oameni au fost uciși de urși în România

În Carpați trăiesc între 6.400 și 7.200 de urși bruni, reprezentând peste 40% din populația europeană de urși. „Această bogăție a biodiversității începe să amenințe cea mai prețioasă resursă a unei țări – populația,” a subliniat Ministrul Mediului, care a solicitat Comisiei Europene să reevalueze statutul de protecție al urșilor bruni din Europa.

În ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși în România, iar 274 au fost răniți grav. Recent, o tânără a devenit a 27-a victimă după un atac în Munții Bucegi, pe traseul Jepii Mici.

„În ultimii cinci ani, au fost înregistrate 6.400 de apeluri de urgență pentru atacuri asupra oamenilor, cu peste 1.500 de apeluri doar în 2021. Compensațiile pentru daunele din perioada 2017-2022 au însumat 6,2 milioane de euro, dar pierderile de vieți omenești sunt inestimabile,” a declarat Fechet.

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs?

Jandarmii din Maramureș au oferit indicații clare despre cum să acționăm în cazul întâlnirii cu urșii, pe fondul creșterii frecvenței acestor incidente. Pentru a diminua riscurile, Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș a elaborat o serie de recomandări utile:

Nu călătoriți singuri: Este mai sigur să aveți cel puțin un partener de drumeție, deoarece urșii sunt mai reticenți în a se apropia de grupuri mai mari de oameni.

Faceți zgomot: Pe traseele montane, discutați, cântați sau faceți zgomot pentru a alerta animalele sălbatice de prezența voastră. Urșii vor evita în mod natural contactul cu oamenii dacă vă aud din timp.

Folosiți un clopoțel anti-urși: Purtați un clopoțel agățat de rucsac. Sunetul constant al acestuia va avertiza urșii de apropierea voastră, oferindu-le ocazia să se retragă.

Evitați drumețiile pe timp de ceață și ploaie: Vizibilitatea redusă și capacitatea scăzută de a face zgomot cresc riscul întâlnirii cu urșii. De aceea, este recomandat să evitați deplasările în astfel de condiții.

Ambalați bine mâncarea: Folosiți recipiente etanșe pentru a reduce mirosul mâncării.

Nu mâncați în zone împădurite sau frecventate de urși: Mâncarea poate atrage urșii, așa că evitați să mâncați în locuri unde există riscul de întâlnire cu aceștia.

Agățați mâncarea departe de cort: Când campați, nu țineți mâncarea în cort. Agățați recipientele cu mâncare într-un copac, la cel puțin 50-100 de metri de locul unde v-ați instalat cortul.

Utilizați spray cu piper: Un spray cu piper special conceput pentru urși poate fi un instrument de apărare eficient. Asigurați-vă că știți cum să-l folosiți corect și că este la îndemână în caz de nevoie.

Evitați ursoaicele cu pui: Ursoaicele cu pui sunt deosebit de periculoase. Dacă ați fost informați despre prezența unei ursoaice cu pui pe traseul dumneavoastră, evitați acea zonă.

Faceți zgomot dacă vedeți un urs de la distanță: Dacă observați un urs departe, faceți zgomot pentru a-l îndepărta. Petardele pot fi foarte utile în astfel de situații.

Reacționați calm dacă vă întâlniți cu un urs: Dacă vă întâlniți față în față cu un urs, nu vă panicați. Puteți purta un fluier pentru a face zgomot. Dacă nu aveți unul, țipați, bateți din palme și retrageți-vă încet, fără a vă întoarce spatele. Dacă ursul se apropie, aruncați rucsacul în direcția opusă pentru a-l distrage.

În concluzie, jandarmii subliniază că pădurile și munții sunt habitatul natural al animalelor sălbatice, iar noi suntem doar vizitatori. Este important să respectăm animalele și să evităm orice formă de agresiune.

 

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro