Când vine vorba de modul în care ne îngrijim de plantele din grădină, de multe ori se cheltuiesc sume mari. Dar, de ce să mai cheltui când ai ingredientul din frigider care ajută plantele să devină puternice, și care e aur pentru grădinari?
Există o sumedenie de trucuri care te pot ajuta când vine vorba de plantele din grădină. Unele dintre ele par ireal de ieftine, iar altele costă. În cazul de față, am putea spune că te costă ceva, dar la final satisfacția va fi majoră.
Dacă te întrebi care este ingredientul din frigider care ajută plantele să devină puternice, adevărat aur pentru grădinari, ai să rămâi surprins să aflii că este vorba despre trucurile geniale cu cojile de ouă.
Așa că, data viitoare când spargi câteva ouă pentru a pregăti micul dejun sau pentru coacere, nu arunca cojile, deoarece acestea pot fi un aditiv organic excelent pentru grădina ta.
Odată ce le vei zdrobi și le adaugi în sol, vei observa schimbări în creșterea plantelor, datorită acestor nutrienți. De fapt, este vorba de nivelul ridicat de calciu, foarte benefic pentru plante. Așadar, acum este un moment excelent pentru a ieși în grădină și a folosi cojile de ouă pentru a-ți face plantele puternice.
Un alt mod în care poți să-ți ajuți plantele, este crearea propriilor ghivece din coajă de ou pentru ca răsadurile să se cuibărească și să crească este un mod economic și durabil de a începe grădinăritul.
Cojile de ouă sunt un material organic și plin de calciu care ajută plantele să se dezvolte, așa că, este un bun îngrășământ pentru roșii și ardei. Deoarece spațiul este limitat în ghivecele din coajă de ou, se recomandă să cultivăm plante mai mici, cum ar fi ierburi și flori.
Coaja unui ou de găină este alcătuită din aproximativ 96% carbonat de calciu (CaCO3). Calciul este un nutrient esențial pentru plante și moderează aciditatea solului. Plantele cu creștere rapidă epuizează foarte repede calciul din sol, așa că cojile de ouă sunt un supliment și un furaj ideal pentru florile de exterior, legumele și pomii fructiferi din grădină.
În timpul lunilor de iarnă, zdrobește cojile folosind un mortar și un pisălog și presară-le peste recipientul sau marginea grădinii în care vei planta primăvara. Alternativ, poți adăuga coaja de ou sfărâmată direct în fundul găurilor de plantare.
Este benefic să folosești coaja de ou atunci când cultivi legume precum roșiile, ardeii și vinetele sau plante precum trandafirii, hortensiile, plantele păianjen, ferigi și iederă.
O altă modalitate de a adăuga acest îngrășământ de casă la plante este printr-o soluție de calciu. Poți zdrobi fin cojile și le poți transforma în calciu solubil în apă care poate fi adăugat în stropitoare și care va fi ușor absorbit de sistemul radicular al plantei.
Cojile de ouă pot fi, de asemenea, folosite ca o formă de combatere organică a dăunătorilor. Dacă ai probleme cu melcii și melcii sau cu dăunătorii târâtori din grădină, încearcă să presari coji de ouă sfărâmate în jurul plantelor unde aceste mici creaturi le place să se adune.
Cojile acționează ca niște cioburi de sticlă, ceea ce le va ține la distanță în jurul plantelor delicate. În cazul în care cultivi Brassica, se crede că cojile de ouă descurajează, de asemenea, fluturele alb al verzei, care confundă luciul alb cu alți concurenți.
Pisicilor nu le place să calce pe lucruri zgomotoase, lipicioase sau ascuțite, așa că, dacă ai un prieten cu blană căruia îi place să folosească patul din grădină ca tăviță pentru litieră, cojile de ouă sunt soluția perfectă.
Poți adăuga la un morman de compost aproape orice lucru organic care este „verde și maro”. Cojile de ouă se descompun în timp și, deoarece sunt pline de nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, minerale și proteine, sunt ideale pentru coșul de compost.
Asigură-te că speli cojile de ouă înainte de a le adăuga la compost, astfel încât să nu atragă animalele. Va trebui să le zdrobești până la obținerea unei pulberi, care, atunci când este adăugată în compost, va fi benefică pentru creșterea plantelor și ajută la construirea pereților celulari. Bucățile de coajă de ou ies mici în acest fel și sunt rareori vizibile printre compost și mulci.
Folosirea cojilor de ouă în grădină este o modalitate economică de a recicla ceva care în mod normal este considerat deșeu și aruncat la gunoi.