Ouăle sunt nelipsite din bucătăriile gospodinelor, mai ales că ele pot fi consumate în diferite preparate culinare. Totuși, nu multe persoane știu și la ce risc se supun dacă nu spală ouăle înainte de a le găti. Vezi mai jos ce cred specialiștii.
Indiferent dacă sunt pregătite sub formă de omletă sau folosite la diverse preparate culinare, cum ar fi ciorba, salatele sau snițele, ouăle sunt ingredientele importante nelipsite din frigiderele românilor.
Sigur te-ai întrebat vreodată dacă ouăle ar trebui spălate înainte de a fi gătite, iar acum specialiștii îți spun ce trebuie să faci.
Se pare că trebuie mai întâi să cunoști diferența dintre ouăle cumpărate din magazin și cele proaspete, de la fermă.
În SUA, USDA reglementează modul în care sunt procesate ouăle pentru a reduce posibilitatea răspândirii bolilor prin alimente.
Salmonella este o bacterie comună, iar puii de găină pot avea Salmonella și o pot transmite prin ouă, iar contaminarea încrucișată poate apărea foarte repede.
Astfel, dacă ouăle sunt cumpărate din magazin, nu este necesar să fie spălate, ba din contră, spălarea ar putea crește riscul de contaminare, potrivit USDA.
Cojile ouălor sunt poroase, pentru a face loc intrării oxigenului în ou și vin cu un înveliș numit ”cutiuclă”, atunci când sunt ouate de către găină, iar scopul acelei cuticule este de a împiedica bacteriile dăunătoare să intre în ou.
Expertul în sănătate holistică, Amy Leigh Mercree, a explicat mai bine pentru Reader’s Digest: „Dacă spălați un ou înainte de a-l găti, întrucât coaja lui este poroasă, apa poate împinge bacteriile înăuntru, în ou”.
Potrivit USDA, nu trebuie spălate ouăle cumpărate din magazin, înainte de a le consuma. De fapt, spălarea ar putea crește riscul de contaminare.
Așadar, ouăle cumpărate dintr-un centru comercial nu se spală, însă când vine vorba de ouăle cumpărate de la țărani sau de la fermă, povestea se schimbă.
Un specialist în extinderea siguranței alimentelor în cadrul Departamentului de Știință Alimentară și Nutriție Umană de la Universitatea de Stat din Colorado, susține că ouăle proaspete, de la fermă, sunt cu totul altă poveste, motiv pentru care oamenii trebuie să fie atenți de unde le cumpără.
„Consumatorii obișnuiți nu sunt obișnuiți cu ouăle de curte. Ei le tratează ca și cum ar fi la fel, dar nu sunt la fel. Principala diferență constă în faptul că ouăle din magazin au trecut deja printr-un proces amănunțit de curățare și ambalare, așa cum s-a explicat mai sus. În schimb, ouăle proaspete de fermă ar putea avea pe coajă murdărie, fulgi și chiar excremente”, a spus specialistul.
Te-ar putea interesa și: Ouă umplute, reţeta veche. Ingredientul secret care schimbă tot gustul, aşa le făceau bunicile noastre