De ce nu trebuie să lași niciodată cojile de ouă în cofraj, de fapt. Ce pericol te pândește

De ce nu trebuie să lași niciodată cojile de ouă în cofraj, de fapt. Ce pericol te pândește
De ce nu trebuie să lași niciodată cojile de ouă în cofraj, de fapt. Ce pericol te pândește

Ori de câte ori gătești sau coci ceva la cuptor cu ouă, bunele practici de siguranță alimentară sunt extrem de importante. Uneori, totuși, lenea învinge. La un moment dat, cei mai mulți dintre noi au pus cojile de ouă înapoi în cofraj, în loc să găsească un recipient mai potrivit, cum ar fi o pungă goală sau castron. Chiar dacă nu ai trimis niciodată pe nimeni la spital cu acest gest, este totuși un obicei prost la care ar trebui să renunți imediat. Iată care este motivul.

Ce se întâmplă dacă lași cojile de ouă în cofraj

După cum aproape sigur știi deja, ouăle pot fi contaminate cu bacterii Salmonella, care pot provoca intoxicații alimentare severe. În mare parte, ne gândim la ouăle crude și insuficient fierte ca fiind principalul factor de risc, dar este important să ne amintim că și cojile de ouă se pot contamina. Din fericire, acest lucru se întâmplă destul de rar, deoarece procedurile de igienizare industrială se ocupă de curățarea produselor. Prin urmare, atâta timp cât toate ouăle sunt intacte, cartonul este, de obicei, cea mai mică dintre grijile tale.

Greșeala pe care o fac mulți români

Toate acestea se schimbă atunci când pui cojile de ouă goale în cutie. Adică introduci brusc o altă sursă potențială de bacterii – reziduuri de ouă crude – în locul în care depozitezi ouăle, și anume cofrajul. Dacă ești de părere că ouăle rămase sunt în siguranță doar pentru că cojile lor sunt intacte, mai gândește-te o dată. Cojile de ouă nu sunt de piatră; Salmonella poate pătrunde în ele, ceea ce face ca înmulțirea bacteriilor să fie o posibilitate serioasă. Chiar dacă pui cojile în cofraj pentru un minut, în timp ce termini de spart restul, acestea vor lăsa în urmă niște reziduuri, care ar putea fi suficiente pentru a coloniza cu bacterii întreaga cutie de carton. Refrigerarea nu ucide bacteriile, ci doar le încetinește.

Unde trebuie aruncate resturile de la ouă, de fapt

Concluzia ar fi că depozitarea cojilor goale și a ouălor întregi, crude, în același recipient oferă Salmonellei și mai multe șanse să se înmulțească și potențial să îmbolnăvească pe cineva, așa că nu o mai face! În schimb, adună cojile de ouă într-un castron sau pungă și aruncă-le imediat la coșul de gunoi. Este nevoie să îți amintești să scoți un bol înainte de a începe să spargi ouăle, dar asta cu siguranță bate toxiinfecția alimentară.