Odată cu declanșarea conflictului ruso-ucrainean, statul român s-a confruntat cu un aflux de refugiați ucraineni care ulterior au cerut cetăîțenia română. În același timp, paradoxal, și cetățeni ruși veneau în România cerând același lucru, declanșând adevărate scandaluri. Astfel au ieșit la iveală lacunele legislative. Dar, acest lucru se va schimba, conform celor declarate de Alina Gorghiu, aceasta precizând ce schimbări sunt în Legea cetățeniei române, schimbată de Guvern.
Afluxul mare de refugiați ucraineni și ruși pe teritoriul României nu părea a fi o problemă, până la declanșarea unor scandaluri politice și mediatice referitoare la modul în care aceștia primeau cetățenia română.
Dacă în cazul ucrainenilor nu a existat nicio problemă, în cazul celor proveniți din Rusia, lucrurile au luat un alt traseu generator de polemici și adevărate scandaluri.
Aceste situații, din păcate, au scos la iveală lacunele sistemului, corupția unora din cei care se ocupă cu aceste proceduri, dar și necesitatea schimbării actualei legi a cetățeniei române. Dar, după mai multe zile de polemici, Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu este cea care face anunțul referitor la Legea cetățeniei române, precum și care vor fi schimbările aduse:
„Revizuim Legea cetățeniei și o adaptăm standardelor actuale! Un demers firesc, necesar, de modernizare a unei legi anacronice, rezultat în urma unui amplu proces de consultare.”, scrie Alina Gorghiu pe Facebook.
Văzând necesitatea aducerii unor modificări importante la actualul cadru legal, Alina Gorghiu a făcut anunțul oficial, și s-a grăbit să transmită un mesaj parlamentarilor, cerându-le în mod explicit să „adopte în procedură de urgență această lege!”
În același text publicat pe pagina de Facebook, oficialul explică și ce schimbări se aduc la Legea cetățeniei românea:
„Ce modificări principale aduce proiectul?
– intervenții punctuale care asigură transpunerea unor obiective din PNRR și care facilitează programul Visa Waiver;
– digitalizarea procesului de obținere a cetățeniei române: dezvoltarea unei aplicații informatice prin care cei care vor să devină cetățeni români vor putea urmări online stadiul soluționării dosarelor;
– cardul de cetățenie va face dovada cetăţeniei române în locul certificatului eliberat în format hârtie;
– identitatea titularului cardului de cetățenie va fi confirmată biometric, prin imaginea facială și amprente digitale, întocmai procedurii urmate în cazul obținerii unui pașaport;
– asigurarea integrității procesului de dobândire/redobândire a cetățeniei române și eliminarea posibilelor fraude.”, mai precziează Alina Gorghiu.
Deși aparent, deloc demagogică și populistă, această chemare la vot a parlamentarilor, în cele din urmă se constată necesitatea unei astfel de modificări, iar Alina Gorghiu a venit cu ideea, și conchide pledoaria sa, spunând că „Avem nevoie de acest demers sănătos”:
„Fac un apel la colegii parlamentari să adopte în procedură de urgență această lege! Avem nevoie de acest demers sănătos, care respectă fiecare persoană care dorește să devină cetățean român!”
Rămâne de văzut dacă colegii parlamentari vor lua decizia de vota noile propuneri legislative, și dacă se va schimba sau nu Legea cetățeniei române. Reamintim că la nivel guvernamental a fost semnat proiectul de lege menționat de Alina Gorghiu, fiind vorba de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991.