Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a venit cu un anunț important ce vizează victimele infracțiunilor din România. Astfel, Ministerul Justiției oferă un program de sprijin pentru aceste persoane, cu scopul de a acoperi nevoile urgente ale acestora. Ce sumă de bani vor primi din partea statului și care sunt condițiile?
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat o importantă inițiativă menită să ofere sprijin victimelor infracțiunilor din România. Potrivit declarațiilor sale, în scurt timp, se vor acorda vouchere de până la 5 salarii minime pe economie pentru a ajuta aceste victime în acoperirea nevoilor urgente, post infracțiuni și violențe.
Aceste vouchere au menirea de a le veni în ajutor pentru a-și reveni mai rapid în urma infracțiunilor grave suferite, precum tentativa la infracțiunile de omor și omor calificat, vătămarea corporală, infracțiunile intenționate cu vătămarea corporală a victimei, violul, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală, terorismul și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.
Potrivit ministrului Justiției, aceste vouchere vor putea fi solicitate de către victime într-un interval de 72 de ore de la data soluționării cererii depuse la Tribunalul aflat cel mai aproape de raza domiciliului lor.
Prin acordarea acestor vouchere se dorește oferirea unui sprijin rapid și eficient pentru acele persoane care au trecut prin momente traumatice și au nevoie de asistență imediată.
În privința utilizării voucherelor, Ministerul Justiției a oferit informații detaliate privind locurile și modalitățile în care acestea pot fi folosite pentru a acoperi cheltuielile legate de recuperarea și reabilitarea victimelor.
Alina Gorghiu a reiterat situația tristă a multor persoane ce devin victime a infractorilor, iar din lipsă de resurse de orice fel, acestea nu se pot feri de agresivitatea și maleficitatea acestor persoane.
Ajutorul propus va viza costurile esențiale pe care victimele le pot întâmpina în urma unui incident traumatizant. Acest sprijin va acoperi cheltuieli precum cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport.
Alina Gorghiu a subliniat importanța acestei inițiative într-o postare pe rețeaua socială Facebook, afirmând că, deși drama prin care trec victimele violenței și infracțiunilor nu poate fi compensate, acest ajutor vine în sprijinul celor care se află în situații de criză, lipsiți de mijloace și alternative pentru a se proteja de agresori.
”Nimic nu poate compensa drama victimelor violenței, a infracțiunilor sexuale, a traficului de persoane. Dar cel mai greu este când, fără mijloace, lipsită de alternative, victima nu se poate pune la adăpost de agresor”, a transmis ministrul Justiției.
Procedura de acordare a voucherelor pentru victimele infracțiunilor intră în vigoare curând, iar ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a oferit detalii despre pașii pe care aceste persoane necăjite trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest ajutor crucial.
Timpul optim pentru solicitarea voucherului este definit ca un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depuse de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său. Alina Gorghiu a explicat în continuare cum vor intra victimele în posesia voucherelor propriu-zis.
”Ce înseamnă timp optim? Un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său.
Care sunt pași de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher? Victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Instanța admite cererea de acordare a voucherului și stabilește cuantumul. Hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei și se alimentează cu cuantumul stabilit.Victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal”, arată ministrul Justiției.