Ce se va întâmpla cu profesorii care hărțuiesc elevii la ore, de fapt. Alina Gorghiu a venit cu ideea

Ce se va întâmpla cu profesorii care hărțuiesc elevii la ore, de fapt. Alina Gorghiu a venit cu ideea
Profesorii care hărțuiesc elevii vor fi suspendați și cercetați

Alina Gorghiu a venit cu un proiect de lege adoptat de senat luni cu privire la profesorii ce hărțuiesc elevii la ore. Ținând cont că școala ar trebui să fie un mediu extrem de sigur pentru copiii și adolescenți, aceasta a venit cu noi pedepse cu privire la cadrele didactice ce au fost trimise în judecată sau sunt urmărite penal.

Ce a propus Alina Gorghiu. Ce s-ar putea întâmpla cu profesorii ce hărțuiesc elevii

Alina Gorghiu a venit cu o soluție cu privire la cadrele didactice ce au hărțuit elevi printr-un comportament violent sau agresiuni sexuale. Aceștia ar putea să nu mai profeseze până când justiția va lua o decizie definitivă în privința lor.

Doar în cazul în care persoana este achitată își va putea relua activitatea și i se va plăti o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsită când i s-a suspendat contractul. Senatul a adoptat proiectul de lege propus de senatoarea PNL, dar urmează să fie votat și în Camera Deputaților.

„În legislație există în continuare o lacună. Angajații din școli acuzați de fapte de violență sau de natură sexuală, deși împotriva lor a fost pusă în mișcare acțiunea penală sau au fost chiar trimiși în judecată, lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă așa ceva?

Pentru că legea permite în cazul personalului didactic și nedidactic din școli, spre deosebire de legislația cu privire la funcționarii publici, magistrați sau polițiști, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situații asemănătoare”, a arătat senatoarea Alina Gorghiu.

„O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu. Este singura soluție pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică.”, a spus Alina Gorghiu, citată de Digi24.

Cum poate să fie suspendat contractul cadrelor didactice. Ce a propus Alina Gorghiu

Prin urmare, senatoarea PNL a venit cu un proiect în care se specifică în ce fel poate să fie suspendat contractul cadrelor didactice. Dacă față de persoana respectivă s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea faptelor specificate mai sus, conducătorul instituției de învățământ poate să preia inițiativa asupra contractului.

Se poate suspenda și de drept dacă persoana respectivă este trimisă în judecată. Activitatea se va relua sau nu după o decizie definitivă a justiției. De asemenea, contractul poate să fie suspendat tot de drept dacă un cadru didactiv a fost reținut, arestat la domiciliu sau preventiv, în funcție de controlul judiciar sau dacă au fost stabilite obligații ce împiedică buna desfășurare a raportului de serviciu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI