Un detaliu mic a creat o dezbatere intensă în mediul online. O româncă a cerut sfatul internauților, după ce a făcut o descoperire ce a îngrijorat-o. Află, din rândurile de mai jos, ce este, de fapt, punctul alb de pe gălbenuș și dacă este sau nu bun pentru consum.
În ultimii ani, mediul online a devenit gazda unei colecții impresionante de sfaturi și trucuri, dar și instrumentul la care oameni din toate colțurile lumii apelează când au o nelămurire.
Așa a procedat o româncă, după ce a vrut să gătească niște ouă primite de la o vecină. A spart câteva și a observat un detaliu bizar, ce a alarmat-o: câte un punct alb pe gălbenușuri. A făcut câteva fotografii și le-a postat pe un grup de Facebook, sperând să primească explicații și să afle dacă a procedat corect aruncând ouăle la gunoi.
„Când am vrut să gătesc am spart două ouă de la ea, în ideea ca să le folosesc pe alea primele, surpriză vine ca fiecare gălbenuș avea ceva ca şi un ochi, le-am aruncat, am spart altele şi tot aşa, deci dacă erau vechi arătau altfel, pur şi simplu am rămas şocată, nu găsesc o explicaţie de ce aşa ceva, să nu mai spun că coaja lor efectiv miroase a bălegar, cine are animale bănuiesc că cunoașteți acel miros de gunoi…
Le-am aruncat că sincer aparte că îmi este scârbă să mâncăm aşa ceva, mă las păgubaşa de 21 de ouă, dar am aşa o chestie în cap ca ceva îi necurat, poate mă înşel şi sper să fie aşa vă pun şi poza să vă daţi o părere”, a scris femeia.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci ca gălbenuşul oului fiert să nu se înverzească. Aşa îşi va păstra culoarea perfectă
Răspunsurile nu au întârziat să apară. Internauții au explicat că acea pată este des întâlnită în cazul ouălor fertilizate.
„Sunt ouă fertilizate, am văzut și la ouăle cumpărate din magazin”, „Sunt ouă fertilizate, nu e nimic anormal cu ele și nici neapărat să fie vechi”,
„Sunt bune ouăle, acela este embrionul din care se formează puiul. Dacă se împrăștia gălbenușul, erau vechi, se vede că este intact” – sunt câteva dintre comentariile oamenilor.
Au existat însă și câteva voci ce au susținut că ouăle ar fi fost vechi, deci nu ar fi trebuit consumate: „Sunt mai vechi, așa arată”, „Nu sunt proaspete”.
Te-ar putea interesa și: Se mănâncă sau nu ouăle care au pete roşii pe gălbenuş? Specialiştii elucidează misterul
Punctul se numește chalaza și face parte din structura normală a oului. Există, de fapt, două – una suspendată din partea de sus a cochiliei și una din partea de jos. Sunt structuri proteice asemănătoare unei ațe ce se atașează la gălbenuș pentru a-l proteja de lovirea în părțile laterale ale cojii de ou.
Fiind o parte normală a oului, punctul alb de pe gălbenuș poate fi consumat fără emoții.