Când vine vorba de participanții la tafic, inclusiv bicicliștii au dreptul de a circula pe drumurile patriei, respectând Codul Rutier, iar șoferii trebuie să ai bă mare grijă, mai ales când vine vorba de depășirea acestora. Deși este posibil să cunonști legislația, este important să știi cum poţi depăşi legal un biciclist, și care este detaliul din Codul Rutier la care şoferii trebuie să fie atenţi pentru a nu primi amendă.
După cum bine se știe, Codul Rutier reglementează regulile în baza cărora, atât șoferii de autovehicule pe patru ropți, cât și cei pe două roți, motocicliști și bicicliști, au voie să circule pe drumuri.
Astfel că, fiecare are atât drepturi, cât și obligația de a respecta aceste reguli, cât și pe ceilalți participanți la trafic. Dar, și asta este o realitate, din păcate nu tot timpul șoferii autot se înțeleg cu cei pe două roți, incluzându-i aici și pe bicicliști.
Dar, cum legislația românească le permite să circule și pe trotoare, altercațiile în trafic între bicicliști și șoferii auto s-au mai diminuat.
Una dintre cele mai mari cauze de conflict între bicicliști și automobiliști este spațiul lăsat unul altuia pe șosea, în special atunci când un automobilist alege să depășească un biciclist.
Problema este că, de multe ori, automobiliștii nu lasă suficient loc atunci când depășesc. În același timp, în baza a ceea ce spune Codul Rutier, în 2024, se stabilește clar și cum poţi depăşi legal un biciclist.
Spre exemplu, dacă vă aflați pe un drum de țară, și pe contrasens vse află un biciclist, șoferul care va face depășirea va trebui să se asigure că și-a luat toate măsurole de precauție, atât în ceea ce privește traficul din spate, pe sensul său de mers, cât și cel din față, pe contranses.
În ceea ce privește cum poţi depăşi legal un biciclist, dacă acesta se aflăp pe sensul de mers, se trece pe mijlocul drumului, trcând cu roțile peste marcajul despărțitor, dar cu o viteză de până la 50km/h dacă acest drum are limit de viteză.
În cazul în care biciclistul se află pe contranses, conform Codului Rutier, se așteaptă ca acesta să treacă mai departe, ulterior făcându-se depășirea.
„Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire”, se precizează în Art. 45 (3) din Codul Rutier.
Un alt aspect legat de bicicliști, este că au obligația de a circula pe acostamentul drumului, sau dacă există, doar pe pista amenajată.