Ai împrumutat mașina ta unui prieten deoarece avea nevoie, iar mai târziu ai aflat că a primit o amendă deoarece a circulat peste limita de viteză admisă de lege. În astfel de cazuri, cine plătește amenda?
Un prieten ți-a cerut mașina deoarece avea mare nevoie de un mijloc de transport, iar tu nu ai stat pe gânduri și ai decis să-l ajuți. Cu toate acestea, ai parte de o surpriză neplăcută în momentul în care îți spune că a fost prins de poliție, deoarece a circulat cu viteză.
Cine răspunde și cine trebuie să plătească amenda în astfel de cazuri? Proprietarul mașinii nu se afla la volan și nici măcar în mașină, dar autoturismul era pe numele lui.
Ei bine, în cazul în care șoferul care se află la volanul unei mașini împrumutate este prins cu viteză, există mai multe variante de sancțiuni.
Una dintre acestea este cea în care proprietarul suportă sancțiunea. Mai exact, dacă autoturismul circulă pe drumurile publice fără rovinietă, cel care răspunde este proprietarul.
Cu toate acestea, mai există o variantă, cea în care șoferul a încălcat limita de viteză. În acest caz, el este cel care trebuie să achite amenda pentru încălcarea limitei de viteză.
Conducerea unui vehicul împrumutat poate atrage anumite sancțiuni, în special în cazul în care persoana care se află la volan a fost depistată de radar cu o viteză mult prea mare.
În primul rând, proprietarul unui autoturism nu are voie să înmâneze propria mașină unei persoane care nu deține permis de conducere, are permisul suspendat, expirat sau anulat, sau dacă acesta nu este conform cu normele legale din România.
Mai mult de atât, dacă proprietarul mașinii oferă autoturismul unei persoane care a consumat alcool în cantități peste limita legală sau substanțe psihoactive, poate răspunde penal.
Există o oarecare excepție de la regulă, în cazul în care autovehiculul a fost furat sau condus fără acordul său de către o persoană care a încălcat legea, proprietarul mașinii nu poate fi sancționat.